"Tacka hen nästa gång som gör det där du själv inte skulle vilja göra" skriver designern och illustratören Linda Lindgren. Foto: Pi Frisk/Mikael Andersson

INSÄNDARE: "Tacka dem som skottar våra vägar"

Vi måste ha respekt för dem som gör det där som ingen riktigt tänker på, men som måste göras – som de som skottar snö. Det skriver Linda Lindgren, som själv extraknäcker som städare.

  • Publicerad 11:28, 6 feb 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

22.00. Är på väg hem efter jag har städat ett litet kontor i stan som jag gör varje söndag som ett litet extraknäck. 

Inga bilar, inga folk. Bara jag och killarna som kämpar på med att skotta fram till portarna och sanda dom som är ute.

Ny blixthalka har slagit till i Stockholm

Stannade till och sa vad duktiga dom är. Gör ett bra jobb. Dom kunde ingen svenska och bad mig säga på engelska. Jag gjorde det och dom sken upp som solstrålar och tackade. Jag sa, nej... det är jag som ska tacka.

Jag själv har jobbat som lokalvårdare sedan jag var 16 år. Min föräldrar har en etablerad städfirma. Jag och mina syskon lärde oss tidigt att jobba ihop våra pengar.

I mitt liv har jag haft som extraknäck eller har jobbat heltid som kontorsstädare och gillar det. Jag vet inte om det som gör att jag till exempel ser hen som går med sin städvagn på perrongen och moppar golvet. Jag hoppar och går på tå för att inte gå på det nymoppade golvet vid spärrarna. Hen ler, jag säger: vad fint du gör. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under mina år när jag jobbat med detta till och från så blir jag häpen hur vissa kan se ner på en människa för sitt yrke. Jag har haft turen att bli mottagen som ett med teamet på de flesta företag jag har städat. Är det för att jag är vit kvinna? Eller bara tur?

Samtidigt har jag också fått uppleva mindre respekt för mig som städare. Man knappt ser en i ögonen eller hälsar. Där saker å ting lämnas som om en bomb hade släppts i papperskorgen, att någon har stått med högtrycksspruta med kaffe och stänkt ned från golv till väggar. 

Visst, jag är där för att städa, men tänk på nästa gång du är på jobbet att när du råkar spilla eller missar papperskorgen när du slänger en papperstuss, att för mig som städare är det just ett "tack” när du gör den där liiiiilla insatsen att torka upp fläcken som råkade bli när du i all hast hällde upp din kopp. Ett ”tack” när du går tillbaka och tar upp tussen och lägger den i papperskorgen.

Ha respekt för oss som gör det där som ingen riktigt tänker på men måste göras. Annars går samhället i botten. 

Tacka hen nästa gång som gör det där du själv inte skulle vilja göra.