ny politik. Människor som tigger har tvingat fram politiska förslag som varit goda, anser insändarskribenten. Foto: Roland Magnusson

INSÄNDARE: Tiggeriet har tjänat oss väl

Signaturen "Farstaglitter" skriver att Stockholms tiggare har tvingat partier och organisationer att agera för att lösa problem med fattigdom och utanförskap.

  • Publicerad 17:21, 15 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I debatten om förbud så tas det ofta upp att tiggeri inte löser problemet med fattigdom. Men tiggarna från andra EU-länder är den enda anledningen till att problemet överhuvudtaget diskuteras.

På ett plan fungerar tiggeri för individen – det kan ge pengar till mat, logi eller skickas till familjen. Men de orättvisor som tvingar ut människor på gatan förändras inte.

Eller?

Det vi har sett i Sverige de senaste åren är ett flertal välgörenhetsorganisationer som satsar på fattiga EU-migranters hembygder. Och samtidigt har svenska politiker på toppnivå tagit upp frågan om diskriminering mot romer – till exempel att de förvägras utbildning. Även den mest hårdnackade motståndaren till tiggeri tvingas att lägga fram förslag på lösningar.

Inget av detta hade hänt om det inte suttit människor utanför den lokala mataffären.

Riskerna med ett förbud mot tiggeri är att ingen skulle reagera längre. Varken genom att ge en slant, bidra till välgörenhet eller genom att utmana rasismen i EU."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.