Salma Khaild som går språkintroduktion på Järfälla gymnasium slår ett slag för klimatet. Till höger en av vårens skolstrejker för klimatet som hölls på Sergels torg. Foto: Privat/Sacharias Källdén

INSÄNDARE: Vi kan fortfarande rädda världen från klimatkrisen

Nu på söndag är det dags att rösta i Europaparlamentsvalet. Då vill Järfällaeleven Salma Khalid uppmana alla att gå och rösta. "Vi måste förstå att det här är en kristid och vi har ingen planet B som kan rädda oss", skriver hon.

  • Publicerad 16:20, 23 maj 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi alla känner igen begreppen klimatförändring, global uppvärmning, fossila bränslen, förstärkt växthuseffekt och miljöförstöring. Vi har hört och läst om dem men fortfarande väljer vi att ignorera dem. Vi vet att vårt hem brinner. Vi vet att jorden inte klarar sig längre och behöver vår hjälp. Men frågan är om vi kommer att göra något för att lägga vatten på elden som brinner? Eller ska vi bara se den brinna tills det inte finns något kvar?

Som de flesta av oss såg jag aldrig klimatet som ett problem. Jag tittade på filmer som handlade om klimatet, funderade över det ett tag men sedan glömde jag och gjorde alla saker som är inte bra för klimatet.

Jag alltid tänkte att en klimatförändring skulle inte hända men nu ser jag att det händer! Jag ser det framför mina ögon och jag är rädd, jätterädd. Jag vet att om vi inte gör något då kommer vi att förlora vårt hem och vår framtid.

"Vi borde rösta i EU-valet"

Men jag har hopp och jag tror att vi fortfarande kan rädda världen. Vi kan göra det tillsammans eftersom varje person räknas. Greta Thunberg är ett stort exempel på det. Hon har visat oss att om man vill göra skillnad då räcker det med en 16-åring. Hon har inspirerat hela världen att ta ett steg framåt och med hennes rörelse över hela världen har folk börjat kämpa för klimatet.

Därför tycker jag att vi borde rösta i EU-valet. Vi måste rösta på ett parti som prioriterar klimatet för att vi behöver lagar som tvingar alla att skydda klimatet. Vi måste förstå att det här är en kristid och vi har ingen planet B som kan rädda oss.

Om vi inte tycker att EU-valet betyder något kanske ett parti som inte är intresserade av klimatet får många röster. Detta kommer leda till mer utrotning av djur, att fler glaciärer smälter och mer förstörelse av världen.

Jag kommer rösta för mitt hem. Jag kommer rösta för min framtid. Jag kommer rösta på livet. Jag kommer rösta för en andra chans. Jag kommer rösta på hopp.

Frågan är vad du ska rösta på?

Skriv till oss!

Vill du också göra din röst hörd? Skriv till vår insändarsida!

Mejladress: insandare.jarfalla@direktpress.se

Kom ihåg att ju kortare du skriver, desto större är chansen att din text kommer med. Redaktionen reserverar sig rätten att korta och göra lättare ändringar i texten. Om du vill får du vara anonym.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt