Blossa ett minne blott. Så här får man inte längre göra på uteserveringar i Sverige. Foto: Sacharias Källdén

INSÄNDARE: "Vi rökare betraktas som paria"

"Jag är så trött på dessa eviga förbud!" Det säger 71-åriga rökaren Lovisa, som ruttnat på vad hon anser är en hetsjakt på tobaksfantaster.

  • Publicerad 21:00, 26 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag läste er artikel om den nya lagen kring tobak! Vi som nyttjar tobak är snart avstängda överallt. Vi betraktas numera som någon sorts paria.

Vi kan inte gå på krogen om vi vill kunna ta oss en cigg efter maten och ölen. Där finns inga askkoppar utanför, inte ens på 20 meters avstånd. Det har hänt mig att jag blivit utskälld för att jag tar en cigg utomhus vid Hornstull, den mest avgasrika platsen i Sverige!

Vidare finns här vid Hornstull knappt några tobakshandlare kvar. Jag måste åka till en butik i Skanstull för att handla. Många, mest invandrare, försörjer sig på sina tobaksaffärer. De jobbar långa dagar och detta är deras försörjning.

Är så trött på dessa eviga förbud. Dessutom smyghöjs skatten på tobak. Det är tabu att överhuvudtaget nyttja tobak numera! Folk som gör det känner till riskerna – ska de inte ha något eget val överhuvudtaget? Ska våra tobakshandlare tvingas stänga ner? Vad ska de då försörja sig på?

Tobak genererar mycket pengar i skatt till staten. Ändå nekas folk som nyttjar tobak ofta vård och operationer. Trots att de i själva verket redan betalat för sin vård i form av den höga tobaksskatten.

Jag anser att rättssystemet har betydligt viktigare saker att ta itu med när det gäller nya lagar, än detta.

Nya tobakslagen slår hårt mot kioskägare