Debattören. Rasmus Jonlund (L) vill se förändring runt Fridhemsplan. Foto: Liberalerna

Jonlund (L): "Gör ett riktigt torg av Fridhemsplan!"

När Fridhemsplan nu görs om borde staden passa på att skapa den plats för socialt stadsliv som platsen skulle kunna vara, skriver Rasmus Jonlund (L).

  • Publicerad 12:23, 30 jul 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Ett riktigt torg har länge saknats på Kungsholmen. Vår centrala plats, Fridhemsplan, har varit rörig och inte särskilt trivsam: en trång trottoar vid en hårdtrafikerad vägkorsning. I många år har jag och Liberalerna förespråkat att man istället gör just denna plats till Kungsholmens verkliga hjärta. Nu har vi kommit en bra bit på väg! Det är dags för nästa steg.

Vi hade visionen om ett långsträckt torg, i soligt söderläge. Träd, caféer, blomsterkiosker och gatukök skulle bidra till en plats där människor vill vara – friheten att röra sig tryggt från trafik och mörka, ödsliga vrår.

Nu är vi snart, äntligen, där! Vi hoppas mycket på resultatet av den ombyggda Drottningholmsvägen. Men Kungsholmens centrum kan bli ännu trevligare och tryggare.

* Låt torget fortsätta på andra sidan S:t Eriksgatan! Skapa ”Kronobergstorget” på den bortglömda platsen som i dag domineras av polisens garagenedfart.

* Lyft också platsen vid Hantverkargatan/Fridhemsgatan – "porten" från Fridhemsplan ner mot grönskan, vattnet och Rålambshovsparken.

Bondens marknad, konst och musik, loppis eller antikmarknad på helgerna. Fler serveringar och caféer i värmande sol och svalkande skugga. Möjligheterna är stora! Låt Kungsholmsborna komma med förslagen hur platserna ska se ut och vad de kan användas till. Allt för ett trevligare, tryggare och friare Kungsholmen."