Jessica Johnson, ordförande, Liberalerna i Vallentuna Foto: Press/Liberalerna

L: Aggressiv vitvarufauna hotar skogar i Vallentuna

Det finns mycket mer att göra för att minska sopbergen i kommunen. Det skriver Vallentunaliberalerna Jessica Johnson, Anna-Clara Nord Ekerling och Ylva Mozis.

  • Publicerad 11:47, 16 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Idyllen i Vallentunas vackra skogar störs allt oftare av den alltmer förekommande vitvarufaunan av kasserade kylskåp, tvättmaskiner, kontorsinredning och byggavfall. Det är så sorgligt.

Människors konsumtion har ökat enormt de senaste 50 åren och våra hav fylls med gigantiska plastberg. Klimatförstöring är ett faktum även om det finns många som trots fakta och evidens vill påstå motsatsen.

Vallentuna kommun växer med sitt strategiska läge mellan Stockholm och Arlanda som är porten till världen. Vi är av många skäl en populär kommun att flytta till, men fler människor innebär också mer sopor som ökar belastningen på natur och samhällsfunktioner i vårt samhälle. Det får vi inte blunda för. Vi måste gemensamt se till att det fungerar, både i samhället såväl som på det personliga planet.

Vi konsumerar nästan 500 kg i bara köksavfall per person per år. Då tillkommer allt annat vi gör oss av med efter husrenoveringar och förbättringar. Då måste det göras enkelt att göra rätt. Det ska vara enkelt att göra sig av med sina sopor utan att dumpa det i våra skogar.

Liberalerna driver på miljöarbetet i kommunen som bland annat kan erbjuda sophämtning av mat- och hushållsavfall, trädgårdsavfall och grovsopor men det finns mycket mer att göra. Människor och företag banar vägen med att minimera både matavfall och förpackningar av plast till exempel genom att minimera personligt avfall, zero waste movement.

Vi ser också fram emot SÖRAB:s kommande returpark. Det hoppas vi kommer innebära mindre sopdumpning genom att göra det enklare för människor att göra rätt och återvinna soporna istället för att slänga.

Liberalerna i Vallentuna kommun har länge jobbat för att bygga ett hållbart samhälle och har bidragit till att vi idag har en stärkt miljö- och klimatpolitik. Vi har en otroligt vacker natur, ett rikt djurliv och fantastiska skogar vi älskar att ströva i. Det ska vi värna och förvalta väl. Inte bara för vår egen skull, utan för våra barns framtid."
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15