Jessica Sjönell från Liberalerna vill att Söderort exploateras hårdare för bostäder. Foto: Linda Gren/Christoffer Röstlund Jonsson

L: Bygg tätare nya kvarter i Skarpnäck och Bagarmossen

Bygg mer, tätare, bättre. Det säger Liberalerna efter att politikerna klubbat första steget i det stora byggandet i Bagarmossen-Skarpnäck. Jessica Sjönell (L) i Skarpnäcks stadsdelsnämnd levererar fem raka puckar hon vill vässa.

  • Publicerad 10:28, 27 feb 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det handlar inte bara om Bagisskogen

Förra veckan kom planprogrammet för Bagarmossen upp i stadsbyggnadsnämnden. Många vändor har gått och tyvärr är det fortfarande otillräckligt. Flera punkter hade kunnat förbättras.

Här är fem av dem:

1. Bygg ordentligt. Vi hade helst sett ytterligare 2 000 bostäder, blandat bostadsrätter och hyresrätter. Det finns kapacitet och utrymme att bygga, och behålla skog och grönt.

2. Bygg ihop Bagarmossen med Skarpnäck. Det handlar inte bara om Bagisskogen, som en del tyvärr har tolkat tidigare debattinlägg. Utan det handlar om att bygga smart, inkludera gröna områden och ta ett helhetsgrepp om området. Det är viktigt att vara realistisk med hur mycket Stockholm växer och att ta ansvar för att bygga för framtiden.

3. Planera ordentligt för skolor och förskolor och äldreboenden. Det ska finnas tillräckligt med platser.

4. Fokus på stad. Det betyder kvartersstruktur, fler lokaler i bottenvåningarna och attraktiva gröna parker för oss som bor här. Gärna högre våningshus kring sportfältet och fler lokaler i bottenvåningar i Bergholmsbacken och Skarpa by. Om vi får mer stadsmiljö med butiker, caféer och mötespunkter kommer fler stanna i området och skapa mer trygghet.

5. Tillgängligheten är viktig. I programförslaget ser trafiklösningar inte helt lyckade ut. Vi föreslår även en miljöprioriterad gata och tydligare cykel- och gångvägar. Det ska vara enkelt och tryggt att ta sig mellan Bagarmossen och Skarpnäck.

Fler lokala utspel från Liberalerna
Byggandet får inte göra barnens skolväg till vilda västern

Bagisskogen är otrygg – bygg bort den

REPLIK: Liberalerna har fel – förortern är fantastiskt trygg

REPLIK: Bygg bort den gröna muren mellan Bagis och Skarpnäck

Vad handlar det om?

Det stora byggprogrammet ska skapa fler bostäder i Bagarmossen och Skarpnäck. Förra veckan gav politikerna grönt ljus till första etappen: Bergholmsbacken, mellan Rusthållarvägen och Skarpnäcksvägen. 70 hyresrätter och 350 bostadsrätter ska knyta ihop de två förorterna. Nu när ett så kallat start-PM klubbats blir det detaljplaner för backen.

Läs mer

Här är byggherrarna som får grönt ljus i Bagarmossen och Skarpnäck

Förskola försvinner och skog blir kvar när byggande i Söderort klubbas

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15

Amfiteater i Söderort ska rustas för miljoner

Nyheter Ska bli stadspark Den bortglömda Teaterparken i Hägersten ska rustas och lyftas och bli stadspark.fredag 25/5 13:36