Liberaler. Jessica Johnson, Ylva Mozis och Anna-Clara Nord Ekerling.

L i Vallentuna: Sverige är fortfarande inte jämställt

Sverige har blivit bättre på jämställdhet, men inte tillräckligt menar Liberalerna i Vallentuna. "Vi vet idag att de flesta sexuella trakasserier och övergrepp sker i skolor. Vallentuna är inget undantag", skriver de på Internationella kvinnodagen.

  • Publicerad 20:02, 7 mar 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Visst har mycket blivit bättre, men Sverige är fortfarande inte jämställt. Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill. Därför har Liberalerna tagit initiativ till en kartläggning av hedersförtryck i kommunen och en handlingsplan för att motverka det.

Vi vet idag att de flesta sexuella trakasserier och övergrepp sker i skolor. Vallentuna är inget undantag. Därför har vi i Liberalerna stått upp och kämpat för att få in i Folkhälsopolicy att särskilt nämna sexuella trakasserier och övergrepp. Det är helt avgörande att jobba preventivt mot sexuella trakasserier och övergrepp tidigt om vi på allvar vill förebygga våld mot kvinnor.

Skillnaden i livsinkomst mellan män och kvinnor i Sverige är ca 3,6 miljoner kronor. Kvinnliga pensionärer har 5.900 kronor mindre i månaden än män. Trots att flickor har högre betyg i nästan alla ämnen i skolan och utbildar sig i högre grad än män, så är deras löner lägre. Därför vill Liberalerna höja, inte bara lönen utan även brytpunkten för statlig skatt så att många kvinnodominerade yrken som barnmorskor, förskolechefer och specialistsjuksköterskor får mer kvar i plånboken. Utbildning ska löna sig!

Man ska kunna göra karriär även i kvinnodominerade yrken. Därför säger vi ja till företagande och karriärtjänster i vård och skola och nej till vinstförbud. Återinför RUT som stärker kvinnligt företagande inom hushållsnära tjänster. Där regeringen ser vinstförbud ser vi möjligheter till entreprenörskap och karriärmöjligheter, även i Vallentuna.

Att mammor är hemma längre med barnen och oftare än pappor går ned till deltid bidrar till att kvinnor har sämre ekonomi än män efter en skilsmässa och pensionen. Vallentuna kommuns pappor är föräldralediga i linje med riksgenomsnittet men fler kvinnor vabbar än riksgenomsnittet. Det behöver vi ändra på. Därför önskar vi alla Vallentuna kommuns unga kvinnor en jämställd partner. Cash is queen!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52