"Leder till plomberade bössor i stället för en kopp i handen"

Kommunstyrelsen i Danderyd ska skriva till regeringen i hopp om att kommunerna själva ska kunna förbjuda tiggeri. Här ifrågasätter Carolin Robson (MP) förslaget.

  • Publicerad 12:59, 13 dec 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Olle Reichenbergs uttalande att han före jul kommer tillskriva regeringen är en sanning med modifikation eftersom det är kommunfullmäktige som den 18 december har att godkänna detta.

LÄS MER: Danderyd vill förbjuda tiggeri – på utvalda platser

I Danderyd består den styrande alliansen av Moderater (M), Liberaler (L) och Kristdemokrater (Kd). Eftersom (L) vid kommunstyrelsens möte den 4 december inte ställde sig bakom Olle Reichenbergs förslag så blir det möjligt för kommunfullmäktige att motsätta sig ett brev till regeringen. I så fall krävs det att Liberalerna inte fegar ur och nöjer sig med att inte delta i beslutet samt att Centerpartiet väljer att följa partiets rikspolitik.

Så här anser partierna i rikspolitiken:

Christina Örnebjär & Birgitta Ohlsson, riksdagsledamöter (L): "Liberaler kan inte förbjuda någon att be om hjälp"

Johan Hedin, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson (C): "Centerpartiet ser inte förbud mot tiggeri som en lösning"

Det Danska tiggeriförbudet har lett till färre laglydiga tiggare och flera inresande fattiga som begår andra brott. Ett förbud kommer bara leda till plomberade bössor i stället för en kopp i handen. Ska Olle Reichenberg även förbjuda Rödakorsets, Rädda Barnens, Frälsningsarméns och Stadsmissionens insamlingar? Amnesty menar att ett förbud strider mot mänskliga rättigheter - vad har vi mer som borde förbjudas?

I kommunstyrelsens arbetsutskott yrkade Miljöpartiet avslag på Olle Reichenbergs eget förslag liksom i kommunstyrelsen där vi reserverade oss mot beslutet att tillskriva regeringen. Miljöpartiet stödjer inte Moderaternas försök att kriminalisera fattigdom. Det finns redan regler mot att störa ordningen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förslaget: Byt namn på lokalpolisområde Täby

Nyheter "Ska attrahera samtliga kommuner" Både polisen och Vallentuna kommun ställer sig positiva till ett namnbyte av lokalpolisområde Täby. "Vår ambition är att namnet ska attrahera samtliga kommuner", säger polisen Per Åkermark.tisdag 22/1 16:35

Dörrar på Roslagsbanan avstängda

Nyheter Ställer till problem för barnvagnar och rullstolsburna SL har tekniska problem med Roslagsbanans mittendörrar, som inte fungerar. Något som ställer till det för de resenärer som behöver använda sig av ingången i markplan.tisdag 22/1 11:19