"Leder till plomberade bössor i stället för en kopp i handen"

Kommunstyrelsen i Danderyd ska skriva till regeringen i hopp om att kommunerna själva ska kunna förbjuda tiggeri. Här ifrågasätter Carolin Robson (MP) förslaget.

  • Publicerad 12:59, 13 dec 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Olle Reichenbergs uttalande att han före jul kommer tillskriva regeringen är en sanning med modifikation eftersom det är kommunfullmäktige som den 18 december har att godkänna detta.

LÄS MER: Danderyd vill förbjuda tiggeri – på utvalda platser

I Danderyd består den styrande alliansen av Moderater (M), Liberaler (L) och Kristdemokrater (Kd). Eftersom (L) vid kommunstyrelsens möte den 4 december inte ställde sig bakom Olle Reichenbergs förslag så blir det möjligt för kommunfullmäktige att motsätta sig ett brev till regeringen. I så fall krävs det att Liberalerna inte fegar ur och nöjer sig med att inte delta i beslutet samt att Centerpartiet väljer att följa partiets rikspolitik.

Så här anser partierna i rikspolitiken:

Christina Örnebjär & Birgitta Ohlsson, riksdagsledamöter (L): "Liberaler kan inte förbjuda någon att be om hjälp"

Johan Hedin, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson (C): "Centerpartiet ser inte förbud mot tiggeri som en lösning"

Det Danska tiggeriförbudet har lett till färre laglydiga tiggare och flera inresande fattiga som begår andra brott. Ett förbud kommer bara leda till plomberade bössor i stället för en kopp i handen. Ska Olle Reichenberg även förbjuda Rödakorsets, Rädda Barnens, Frälsningsarméns och Stadsmissionens insamlingar? Amnesty menar att ett förbud strider mot mänskliga rättigheter - vad har vi mer som borde förbjudas?

I kommunstyrelsens arbetsutskott yrkade Miljöpartiet avslag på Olle Reichenbergs eget förslag liksom i kommunstyrelsen där vi reserverade oss mot beslutet att tillskriva regeringen. Miljöpartiet stödjer inte Moderaternas försök att kriminalisera fattigdom. Det finns redan regler mot att störa ordningen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Täbybor efter bilbränderna

Nyheter "Har tänkt att det inte ska kunna hända här" Bilbränder två nätter i rad, det är något som sticker ut enligt polisen i Täby. Kommunen har varit förskonad från just bilbränder – och nu oroas en del Täbybor av utvecklingen.torsdag 18/10 16:33

Flera mobiler och Ipads stulna på skola

Nyheter "Man söker just efter vittnen" Under dagen ska flera elever ha blivit av med sin mobiler och Ipads. Polis är på skolan just nu och pratar med vittnen.torsdag 18/10 15:07