Styr. Jan Valeskog (S) anser att

"Liberalerna hycklar om Medborgarhuset"

När Liberalerna kritiserar renoveringsprojektet av Medborgarhuset hycklar partiet om kostnaderna, skriver Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

  • Publicerad 11:38, 4 dec 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det här är en replik på Liberalernas debattartikel "L: Debaser borde ha fått vara kvar på Medis" från den 22 november 2017.

"Medborgarhuset är i stort renoveringsbehov, även om kostnaden kommer att bli större än vad som först beräknades är det en satsning som rejält ökar både kvalitet och tillgänglighet för söderborna. Vi är glada över att Forsgrenska badet kunde räddas från vissa av allianspartiernas nedläggningsplaner, att idrottsverksamheten kan utvecklas samt att ytorna för kulturverksamheten kan öka jämfört med tidigare, även om dessa ytor inte blir exakt lika stora som det planerades för tidigare under projekteringen.

Kulturskolans personal i stort upprop

Men när Liberalerna kritiserar projektet hycklar man om kostnaderna: En bullerisolering av en stor lokal för Debaser skulle enligt de första beräkningarna ha kostat 100 miljoner kronor, men efter den senaste projekteringen vet vi att dessa kostnader skulle bli klart högre. Liberalerna låtsas som att skattebetalarna kan stå för denna extra investering, då bolaget själv inte hade råd med motsvarande hyreskostnader. Även om Debaser har haft förmånliga hyresvillkor vore det naturligtvis olagligt att med skattepengar gynna en privat aktör i denna omfattning. Självklart är staden angelägen att få fler musikscener i Stockholm, något som utan tvekan behövs, men det måste ske med lagliga medel och inte till vilket pris som helst.

Staden vill slopa all dans och musik i Medborgarhuset

Vidare skriver Liberalerna tillsammans med övriga borgerliga partier i sin reservation till kommunfullmäktige att man vill återremittera projektet (något som skulle innebära ytterligare fördyrning) för vidare utredning för att istället ”ta in fler kommersiella verksamheter”. Liberalerna går alltså ut och kritiserar mängden kommersiella lokaler ena dagen för att nästa föreslå ännu fler. En sällsynt ohederlig argumentation. Värt att notera är att ytorna för kommersiella verksamheter i nuvarande förslag är ungefär lika stora som när medborgarhuset tidigare var i drift.

De borgerliga partierna vill på kommunfullmäktigesammanträdet den 11 december minoritetsåterremittera ärendet, trots att alternativa besparingar redan är väl utredda. En sådan försening innebär ökade kostnader på många miljoner varje vecka samt att chansen minskar att Medborgarhuset står klart sommaren 2020. Det är oansvarigt.

Det är synd att Liberalerna fortsätter vara ansvarslösa med skattebetarnas pengar och nu även vill skjuta upp färdigställande av denna viktiga kultur- och idrottsinstitution för medborgarna i Stockholm."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.