Replikerar. Miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) skriver en replik till Rikard Warlenius (V). Foto: Miljöpartiet i Stockholms stad

Luhr (MP): "Det är inte vi som lurar väljare, det är V"

Det är inte Miljöpartiet som lurar väljare och medlemmar, det är Vänsterpartiet, skriver miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP).

  • Publicerad 16:11, 22 okt 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Tonläget från er brukar vara högt men förslagen få.

Det här är en replik på debattartikeln "V: "MP försöker lura sina väljare" som publicerades på StockholmDirekt 17 oktober 2018.

***

"Rikard Warlenius har missat en viktig detalj. Väljarna gav inte det tidigare rödgrönrosa styret majoritet i valet. Det innebär att alla förslag från den rödgrönrosa minoriteten hade riskerat att stoppas och politiken satts på vänteläge. Att fortsätta med rödgrönrosa var därför inte ett bra alternativ för oss som vill agera NU.  Under fyra år hade vi ett framgångsrikt samarbete tillsammans. Men efter valnatten stod detta på spel.

Det inte är roligt att hamna i opposition, jag förstår det. Men det ursäktar inte ditt påstående om att Miljöpartiet skulle ”lura både väljare och medlemmar”. Det är snarare du som vilseleder stockholmarna.

DEBATT. V: "MP försöker lura sina väljare"

Du hävdar att vår överenskommelse inom det grönblå samarbetet är gammal skåpmat. Det är tvärtom. Vi skärper stadens miljö- och klimatmål. Bland annat tar vi fram en klimatbudget, vi slår fast att Stockholm ska bli en fossilfri och klimatpositiv stad senast år 2040, och senast 2025 ska vi sluta använda fossil olja för att värma bostäder. Det är ett stort kliv framåt jämfört med  de mål som vi var överens om inom den rödgrönrosa majoriteten. Genom att skapa en bred majoritet för dessa förslag flyttar vi fram positionerna ytterligare för klimatarbetet i staden.

Klimatsmart mat är en viktig del som vi arbetar vidare med. När du i din debattartikel lyfter utsläppsmål för mat i stadens egen livsmedelsstrategi så håller jag med, vi behöver ta fram konkreta mål för staden. Men det förvånar mig att du och vänstern inte nämnde detta med ett pip när vi politiskt behandlade livsmedelsstrategin i miljö- och hälsoskyddsnämnden i förra veckan. Fast det kanske inte är så förvånande då tonläget från er brukar vara högt men förslagen få.

KLART: Alliansen och MP har tagit makten i Stockholms stad

Detta gäller till exempel Årsta naturreservat. När Miljöpartiet under mer än ett års tid av förhandlingar stred för ett större reservat inom den tidigare rödgrönrosa majoriteten så satt ni tysta så länge som uppgörelsen garanterade hälften hyresrätter i skogen. Sedan gick ni ut i valrörelsen och drev ett större reservat. Inte särskilt snyggt eller hederligt.

I Vänsterpartiets valplattform föreslås inga ytterligare skärpningar av miljö- och klimatmålen. Istället hittar vi där enbart fyra förslag på klimat och miljö. Kanske lite förvånande för ett parti som försökte lansera sig som det nya miljöpartiet under valrörelsen. Det är tråkigt att du inte kan glädjas åt de framgångar som Miljöpartiet har skördat i det grönblå samarbetet. Vi infriar nu era önskemål från er valplattform, men vi stannar inte där. Vi kommer dessutom införa en ny klimatmiljard, begränsa flygresor för stadens tjänstepersoner, ta fram en strategi för biologisk mångfald samt inrätta fler nya naturreservat och mycket mera. Miljö- och klimatpolitiken får inte sättas på vänt.

Analys: M och MP:s relation i Stockholm har kantats av öppna bråk

Stockholmspolitiken avhandlar många viktiga frågor och då krävs det ibland ett högt tonläge. Men om man ska anklaga andra partier för att luras och driva gammal skåpmat är det också bra att man har på fötterna. Det låter nämligen så illa när man kastar sten i glashus."