Kommunalrådet Parisa Liljestrand (M) är själv irriterad på köerna. Foto: Pi Frisk

M: "Vi kommer inte agera bostadsförmedling åt en enskild grupp"

"Mitt ansvar är att se till Vallentuna som helhet och i det ingår att inte göra skillnad mellan olika invånare". Så skriver kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand (M) angående förslagen att fortsatt ordna boende åt de "första nyanlända".

  • Publicerad 12:46, 26 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Nu har den tvingande anvisningslagen funnits i närapå två år. Det innebär i praktiken att de första nyanlända som kommunplacerades i mars 2016 snart ska ut på den fria bostadsmarknaden.


Vallentuna har, likt alla andra kommuner i länet och delar av landet, skrivit tvååriga bostadskontrakt med de nyanlända, baserat på den statliga etableringsersättningen. De två åren är en så kallad ”etableringsperiod” då nyanlända fått ersättning från staten för att klara sitt uppehälle.

Den statliga ersättningen har dock varit relativt låg och inte räckt till hyreskostnader och omkostnader för leverne, vilket har resulterat i att kommunerna fått gå in och finansiera resten via bidrag.


"Vi säger nej"

Nu, när etableringstiden snart är över för de första nyanlända, höjs röster i Vallentuna med omnejd om att kommunen ska fortsätta ordna bostäder åt de tidigare nyanlända. Man vill alltså att kommunen ska vara bostadsförmedling åt en utvald grupp människor och agera garant åt dem i ett läge när regionen är i akut bostadsbrist.

Det säger jag och moderaterna i Vallentuna nej till. Vi kommer inte gå med på att göra skillnad på våra kommuninvånare genom att ordna bostad åt vissa men inte andra. Vi är stolta över att vi klarat av vårt ansvar enligt anvisningslagen sedan 2016. Vi har också, sedan anvisningslagen infördes, kritiserat den och försökt förklara att det kommer bli kaos utifrån ett bostadsperspektiv den dagen alla etableringskontrakt börjar löpa ut.


"Kallade för snåla"

Vi har ställt krav på staten att förlänga etableringstiden, vilket de inte gjort. Vi har uppmanat staten att förändra byggregler och byggnormer så att det ska gå lättare och fortare att bygga, vilket de inte gjort. Vi har föreslagit för staten att införa marknadshyror och förenkla andrahandsuthyrning, vilket de inte gjort. Istället har vi blivit kallade alltifrån rasister till snåla rikemanskommuner som inte vill hjälpa till.


Nu är vi där.


De nyanlända är enligt statlig definition etablerade nu.


De ska ut på en fri bostadsmarknad och tillsammans med 600 000 stockholmare slåss i bostadskön om en bostad som inte finns.


Jag förstår frustrationen hos individerna. Jag delar den.


Men mitt ansvar är att se till Vallentuna som helhet och i det ingår att inte göra skillnad mellan olika invånare. Det står vi moderater för.
"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15