Debattören. Lucas Svärd, lokal ordförande för KDU på Södermalm, vill att et nytt sprututbyte hamnar någon annanstans än på Södermalm. Foto: Privat / Sacharias Källdén

"Mariatorget inte rätt plats för nytt sprututbyte"

Det är inte acceptabelt att de som kämpar för att ta sig ur beroende ska behöva dela hus med det beroende de försöker befria sig ifrån, skriver Lucas Svärd från KDU Södermalm.

  • Publicerad 12:07, 7 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Nu ska det öppnas ännu ett sprututbyte i Stockholm, denna gång på Södermalm. På S:t Görans finns det idag ett sprutbyte, 2016 tog man beslut att utöka verksamheten. Tidigare var tanken att man skulle öppna en lokal vid Gullmarsplan under våren 2018, den iden kritiserades av boende i området och nu har man istället valt att föreslå en lokal på Södermalm. Platsen man föreslagit är Mariahuset vid Wollmar Yxkullsgatan, en lokal i samma hus som en verksamhet för att hjälpa missbrukare och hemlösa. Säg vad man vill om sprututbyten men Mariatorget och Mariahuset är inte rätt plats.

Här öppnar Stockholms nya sprututbyte

Idén om en lokal vid Gullmarsplan slopades av goda anledningar efter kritik från de boende då den skulle ligga bredvid en förskola. Det nya förslaget på lokal för sprututbytet i Mariahuset skulle även det ligga granne med en förskola och en lågstadieskola. Det är fullständigt orimligt att vi ska lägga ett sprututbyte bredvid en plats för barn, sprutor och kanyler bredvid barn och lärande. Vi måste prioritera barnens trygghet.

Sprututbytet vid Gullmarsplan stoppas helt

I Mariahuset ligger dessutom redan verksamhet för att hjälpa de utsatta i samhället som försöker göra sig av med ett beroende. Det är inte acceptabelt att de som kämpar för att ta sig ur beroende ska behöva dela hus med det beroende de försöker befria sig ifrån. Om vi lägger sprututbytet i Mariahuset riskerar vi att skada det viktiga arbete som utförs där idag och försvåra för de som försöker få en ny start.

"Vi måste sätta ner foten"

Faktum är att allt inte behöver ligga på Södermalm, speciellt inte saker som kompromissar missbrukares möjligheter att få hjälp och barnens trygghet. Man motiverar valet av lokal med att det viktigaste är att det är lätt att ta sig dit och att det ens är möjligt att göra det där. Jag tycker inte att det är möjligt att göra det i Mariahuset, vi måste kunna sätta ner foten och prioritera de som vill bli av med ett beroende, och framför allt så måste vi prioritera barnen."