Miljöpartister. Amanda Palmstierna, Lorentz Tovatt och Åsa Lindhagen totalsågar statsbudgeten. Foto: Miljöpartiet

Miljöpartister: M-KD:s budget stavas klimatslakt

Ytterhögerns prioriteringar får stora konsekvenser för länets klimatarbete, skriver fem miljöpartister från Stockholms län.

  • Publicerad 12:08, 21 dec 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är kris för klimatet och regeringsbildningen. M och KD har tvingat fram sin budget i riksdagen med stöd av SD. En budget som stavas regelrätt klimatslakt. Ytterhögerns prioriteringar får stora konsekvenser för länets klimatarbete.

Forskarna är överens om att det behövs en historiskt snabb klimatomställning. Vi har tio år på oss att minska klimatutsläppen, troligen ännu kortare. Den heta, torra sommaren i länet var inte lik någon annan. Det var skogsbränder, foderbrist, en vattenförsörjning på bristningsgränsen och fiskar som dog i det varma vattnet. I ett globalt perspektiv handlar det om länder som bokstavligt talat hamnar under ytan.

Alla utsläpp sker lokalt. Investeringstakten i länets klimatåtgärder måste vinkelrätt upp. I detta läge väljer M och KD att så gott som nolla klimatklivet, ett investeringsstöd för lokala åtgärder med stor klimatnytta. De skär djupt i stödet för solceller. De slopar elcykelpremien. För Stockholms län betyder det åtskilliga missade miljoner varje år.

M och KD använder reformutrymmet till att göra det billigare att flyga och köra bilar på bensin och fossil diesel. Tvärtemot den så nödvändiga gröna skatteväxling MP driver. Men som Greta Thunberg säger, allas vår svenska klimataktivist och talesperson för den unga generationen: ”Förändringen kommer, vare sig ni vill det eller inte.”

Det förstår de tusentals demonstranter som protesterar mot katastrofbudgeten i Stockholms län och runt om i landet.