Trygghetslöfte. Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) och den rödgrönrosa majoriteten lovar mångmiljonbelopp till trygghetsåtgärder. Foto: Miljöpartiet / Mostphotos

MP: Vi lägger 20 miljoner på ambulerande ordningsvakter

Så här ska Miljöpartiet och den rödgrönrosa majoriteten öka tryggheten i Stockholm.

  • Publicerad 15:00, 26 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Enligt trygghetsmätningen 2017 känner sig sju procent av alla stockholmare otrygga eller mycket otrygga i sitt bostadsområde. I Rinkeby-Kista är dock andelen hela 26 procent och i Spånga-Tensta 23 procent. Samtidigt har stockholmarna drabbats av och med oro kunnat följa skjutningar på olika platser i Stockholm. Kriminalitet får aldrig accepteras eller normaliseras.

Det finns inte en enskild lösning på trygghetsproblemen i Stockholm. Istället behövs en bredd av åtgärder för att skapa långsiktig trygghet. Vi måste även klara av att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Dels måste vi arbeta långsiktigt med att skapa en social hållbarhet där var och en växer upp med ett stabilt skyddsnät och en tydlig bild av att ha en plats i samhället. Dels måste vi agera kraftfullt mot skjutningar och gängkriminalitet här och nu. Med andra ord måste vi både sätta in snabba åtgärder mot nu pågående kriminalitet och trygghetsproblem, och samtidigt göra tidiga insatser så att inte fler riskerar att hamna i kriminalitet eller missbruk på sikt.

Fi: "Ensidiga lösningar stoppar inte våldet"

Under mandatperioden har vi i den rödgrönrosa majoriteten haft stort fokus på trygghet och under de senaste veckorna har vi presenterat en lång rad åtgärder för att tryggheten ska öka:

Vi skjuter till 10 miljoner kronor för ett lönetillägg för personal som arbetar förebyggande med ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet, bland annat fältassistenter, socialsekreterare inom barn och ungdom, fritidsledare och de som arbetar inom sociala insatsgrupper. Lönetillägget gäller i sju av stadens stadsdelar där behoven är som störst.

Vi lägger 20 miljoner på ambulerande ordningsvakter som kommer att kunna verka trygghetsskapande vid störningar och behov och 5 miljoner till kameror, på platser där polisen bedömer att det behövs.

Vi tillför 10 miljoner till Fryshuset för att de ska kunna anställa medarbetare som ska nå barn och ungdomar som riskerar att dras in i kriminalitet

Vi ger ytterligare 10 miljoner till de sju stadsdelsförvaltningar som har störst behov, för att exempelvis kunna anställa fler fältassistenter eller andra vuxna som arbetar med barn och unga.

Därtill har vi sedan tidigare presenterat en trygghetsfond på 200 miljoner kronor för att öka tryggheten i den fysiska miljön, exempelvis bättre belysning och fler kameror på platser där det kan vara lämpligt. Vidare har vi satsat på den stadsövergripande ungdomsverksamheten Framtid Stockholm som nu öppnat en filial i Rinkeby för att bland annat motverka kriminalitet bland unga. Vi har även skapat en social investeringsfond på 300 miljoner kronor med syfte att motverka utanförskap och social utsatthet.

Nu bär SL:s ordningsvakter kroppskameror

Som socialborgarråd har jag ett särskilt ansvar för de tidiga insatserna gentemot barn och unga. Vi har därför under mandatperioden investerat 300 miljoner i barn- och ungdomsvården och höjt lönerna för socialsekreterarna. Det är en självklarhet för oss i Miljöpartiet att på detta sätt stärka socialtjänsten för att se till att inga barn och unga far illa, skapa goda uppväxtvillkor och stötta upp de socialsekreterare som varje dag gör ett ovärderligt arbete i att hjälpa barn och unga. Detta är satsningar som varit helt nödvändiga efter åtta år av misskötsel där socialtjänsten var gravt underfinansierad. Bara genom kombinationen av förebyggande insatser och omedelbara åtgärder så skapar vi ett tryggare och mänskligare Stockholm för alla."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.