"Nyanlända tjejer är inte en homogen grupp"

Det behövs fler mötesplatser för nyanlända tjejer, skriver medlemmar i Internationellt systerskap.

  • Publicerad 15:05, 8 mar 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I samhället pratas det ofta om nyanlända tjejers väg till integration. Föreningar vill nå oss, media skriver om oss, och frivilligorganisationer vill hjälpa oss. Många vill stötta nyanlända tjejer och underlätta vägen in i det svenska samhället. Hjälpen från er bygger på välvilja, men vi upplever att det även grundas i förutfattade meningar om vår bakgrund, kompetens, utseende, familjesituation och livssituation.

Fördomar som vi i Internationellt Systerskap möter i vardagen:

”De flesta tror att vi inte är fria, att vi lever strikt och inte får ha kul”.

”Folk tänker jag inte kan läsa och skriva”.

”När jag försökte bli kompis med andra tjejer från mitt land trodde de inte att jag läst i skolan”.

”Man blir dömd i förväg, folk tror att man har många syskon och bor i en lägenhet med föräldrar som inte jobbar".

”Folk tror att tjejer som bär hijab kan inte sporta”.

”Det finns fördomar om att muslimska tjejer är lågutbildade och blir bortgifta av sina familjer”

Men hur ser en nyanländ tjej ut?

– Vi vet inte

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nyanlända tjejer är inte en homogen grupp. Vi har olika erfarenheter och anledningar för migrationen till Sverige. Vår gemenskap finns i erfarenheten av att nyligen kommit till Sverige och identifiera sig som tjej.

Det finns inte EN bild av en nyanländ tjej, alla är inte från muslimska länder. När de flesta tänker på nyanlända tjejer så föreställer de sig en tjej från Somalia, Afghanistan, Syrien eller något annat land som det talas om på nyheterna. Det har skapats en norm för hur en nyanländ tjej ser ut. Är inte tjejer från Europa eller Sydamerika också nyanlända?

Samtidigt ser vi att våra vänner med europeiskt ursprung får kommentarer såsom ”Du ser ju svensk ut”, därmed blir de snabbare accepterade av etablerade svenskar. Det syns inte lika snabbt att de är utrikesfödda.

Vi är medvetna om att alla människor har fördomar om varandra, men det blir en extra smärta för tjejer som redan har det svårt att hitta sin plats i det nya landet. Efter att vi startade gruppen Internationellt Systerskap, en plattform för en grupp nyanlända tjejer i Stockholm, blev det tydligt att den första tiden för många tjejer innebär enorm känsla av ensamhet och hopplöshet.  

Därför uppmanar vi till fler mötesplatser för nyanlända tjejer. Separatistiska grupper som Internationellt Systerskap ger oss möjlighet att representera oss själva. För många kan en nystart i ett nytt land innebära svårigheter att få vänner, men det behöver inte vara så. För alla oss i Internationellt Systerskap har det bästa med gruppen varit att man inte längre känner sig ensam i sina tankar och känslor. Vi tror att det är mycket viktigt att det finns en plats där man kan få vara sig själv och där man tillsammans med andra kan utvecklas och stärkas. En plats där vi tillåts skapa vår egen identitet."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.