Självutnämnde superentreprenören Leif-Ivan Karlsson köpte restaurang- och hotellbåten Birger Jarl i somras. Nu har han försatt driftsbolaget i konkurs för att bli av med personalen. Foto: Erik Simander

ÖPPET BREV FRÅN ANSTÄLLD: Vad tycker du jag ska göra nu Leif-Ivan?

Superentreprenören Leif-Ivan Karlsson har försatt sin verksamhet på hotell- och krogbåten M/S Birger Jarl i konkurs för att bli av med personalen. Amanda, en av dem som blivit av med jobbet, skriver här ett öppet brev till "superentreprenören".

  • Publicerad 11:42, 9 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I går berättade vi att den självutnämnde superentreprenören Leif-Ivan Karlsson försatt ett av sina bolag i konkurs för att bli av med personalen på hotell- och restaurangbåten M/S Birger Jarl vid Stadsgårdskajen på Södermalm. Amandas öppna brev är en reaktion på den artikeln som du kan läsa här:

Leif-Ivan Karlsson går i konkurs med flit – vill bli av med personalen

”Hej Leif-Ivan Karlsson. Jag läste artikeln om att du försatt ditt företag på M/S Birger Jarl i konkurs, för att du har en uppfattning om att all personal bara sjukskrev sig och var "ovilliga" att arbeta i ditt tempo.

Jag tänkte att det kan vara roligt om du får veta en annan sida.

Jag kom till din båt i juli förra året. Jag var en av de första som blev nyanställd på båten på restaurangsidan. Just då hade jag redan ett heltidsjobb med fast tjänst så först i augusti började jag jobba heltid för dig. Jag sa alltså upp mig från min fasta tjänst för att jag älskade att få stå i baren på båten och blev istället lovad en heltidstjänst i baren på din båt istället.

Under de månader jag har varit anställd hos dig har jag jobbat väldigt mycket. Jag har jobbat i alla barer, nästan varje helg och festkväll och mer än vad en heltidsanställd ska jobba. Det gör mig ingenting. Jag tyckte ju att jobbet var så roligt.

När jag jobbar i en bar eller i en restaurang är det viktigt för mig att vara självgående. Så jag såg till att lära mig vad vi hade för produkter att sälja, vilket system vi jobbar i, var lager ligger, hur man hittar på båten. Allt vi ska sälja helt enkelt och hur.

Vi bytte kassasystemet på båten också. Och jag lärde mig även det, fort. Jag kan helt ärligt säga att jag kunde det bäst förutom just den som bestämde att vi skulle ha just det systemet, men hon fick ju också en utbildning och hade kontakt med supporten varje dag. Jag såg till att alla artiklar låg inne till rätt pris, jag såg till att din personal kunde göra sina kassor, JAG stannade till klockan 04 på morgonen för att kassan skulle bli rätt. JAG tyckte det var viktigt!

Leif-Ivan Karlsson om köpet på Södermalm: ”Ska vara på allas läppar"

Jag har stått i din bar och serverat dina gäster. Jag har fått höra hur bra jag är av DINA vänner. Jag lärde mig till och med vilket vin just du ville dricka, vad dina närmsta drack, vilken mat ni ville äta. Du behövde bara säga att du var hungrig så fick du dina köttbullar med potatismos.

Jag blev gravid under den här tiden. Jag tyckte det var viktigt att berätta det för ledningen du anställt på båten, för att veta hur min framtid på båten såg ut. Jag berättade att jag förstod om ni ville att jag skulle söka nytt jobb, men jag fick höra att jag skulle stanna. Jag behövdes där både i baren och för att vara med och utveckla systemet. Jag skulle få jobba administrativt när baren blev för tung.

Jag har slitit på båten. Jag har jobbat 100 timmar på en vecka. Jag har jobbat 19 timmar utan paus. Jag har jobbat alla pass jag fått och även kommit in akut när det saknats personal. Jag har jobbat ensam i baren fast hela båten är full av folk. Jag har jobbat fram till klockan 06 på morgonen och börjat klockan 10 samma morgon.

Jag grillade maten på kryssningar för att kocken inte var på plats, för att INGEN skulle vara missnöjd hos oss. Jag slet som ett djur på din båt och jag ville ändå jobba mer. Jag har gråtit hela vägen hem för att det var så jävla mycket slit ibland, för att kunna le och skratta på jobbet. För sådan är jag. Jag är inte på jobbet endast för att få en lön. Jag ville att företaget skulle växa och få vara en del av det.

Idag står jag här. Gravid i 6:e månaden. Min dotter kommer om 90 dagar. Jag har inget jobb! Och ingen anställer mig med min mage. Vad tycker du att jag ska göra nu? Jag artikeln och blev så jävla ledsen. Det där du säger om oss i personalen stämmer inte. Jag ville jobba. Jag ville ge mer. Jag ville lära mig allt. Ändå står jag här, gravid och arbetslös. Jag fick inte ens hela lönen jag skulle ha just för att företaget ligger hos en konkursförvaltare. Jag har gett mitt allt på din båt, och fått din historia och en uppsägning som tack.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.