Slöseri. Insändarskribenten förstår inte poängen med att lägga resurser på att ta bort graffiti. Foto: Mostphotos

"Otroligt dumt att sanera graffiti på skejtramp"

Istället för att sanera bostadshusen väljer staden att prioritera Nytorpsgärdets skejtramp; och därmed ta bort klottret där det roar mer än förargar, skriver insändarskribenten Truls Schager Wrisemo från Björkhagen.

  • Publicerad 17:40, 18 maj 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Antiklotter-åtgärder har tagits i Stockholms kommun och det märks, knappt. I många av centrumen som ligger längs linje 17 mot Skarpnäck är det inte en ovanlig åkomma att se klotter på både gråa och vita husväggar. Men istället för att sanera bostadshusen väljer staden att prioritera Nytorpsgärdets skejtramp; och därmed ta bort klottret där det roar mer än förargar. Att städa skejtrampen från graffiti är inte bara slöseri med skattepengar, det är också otroligt dumt.

Skejtrampen ligger precis utanför Nytorpsbadets inhägnad, alltså mellan Hammarbyhöjden, Björkhagen och Kärrtorp. Där är det dagligen brädåkare som hämtar mycket lycka från den mångfärgade betongen. Inom skejtkulturen finns det en allmän positiv attityd gentemot graffiti, därför skadar det egentligen ingen berörd part i det här fallet. Jag förstår att graffiti-klotter kanske inte är i allas smak, men faktumet att rampen inte används av någon förutom just skejtare gör att alla andras smak faktiskt blir irrelevant. Rampen står helt fri från andra byggnader, på en gräsplätt, där den omöjligen kan störa någon som inte är där och åker. Därför är det helt felprioriterat att låta skejtrampen saneras, särskilt när det finns klotter på husväggar bara ett stenkast därifrån. 

Till råga på allt så har de inte heller gjort ett väldigt bra jobb med att ta bort färgen. Istället för fina graffitimålningar är rampen nu prydd med kulörta fläckar blandade med grå betong. Det ser inte ut som om den är städad alls; faktum är att man snarare skulle kunna tro att en målerifirma varit där och dumpat sitt avfall i hålet. Med tanke på att kommunen inte är i stånd att slösa pengar när pandemin är över oss, så blir den här, helt misslyckade och helt onödiga saneringen, skrattretande. Inte nog med att de har förstört något som många tyckte om, jobbet är otroligt dåligt gjort och det är vi som bor i kommunen som får stå för notan.

Sammanfattningsvis säger jag inte nödvändigtvis att allt klotter är bra klotter, men den graffitikonst man hittar i Nytorpsgärdets skejtramp skadar ingen brädåkare; och det är väl för dem som skejtrampen är byggd? Klotter på bostadshus och tunnelbanestationer verkar alltså, för Stockholms stad, vara helt oväsentliga. Men de har sannerligen bestämt sig för att ta bort färgen, i ett betonghål, mitt på Nytorps gärdet, där det inte skäligen kan störa någon som inte har vid rampen att göra. Därför är denna sanering både slöseri med pengar, men framförallt, helt och hållet bakom flötet.