Roger Persson, gästkrönikör i Täby Nyheter. Foto: Privat/Mostphotos

Persson: "Men Leif, vart tog kulturen vägen?"

"Allt det kommunen skriver i sin fina tabloidtidning om livskvalitet och levande stadsliv, får en urvattnad betydelse om människor inte kan samlas och umgås runt kulturevenemang". Så skriver gästkrönikören Roger Persson som vill se en ökad satsning på kulturen i Täby.

  • Publicerad 11:29, 24 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"För ett par veckor sedan var jag på Näsbyparks bibliotek för att visa en av mina filmer om den värmländske poeten och författaren Gustaf Fröding. Ett lyckat arrangemang där Täbys egen stjärntrubadur Johan Taube spelade och sjöng tonsatta Frödingdikter efter filmen. Biblioteket har minimala lokaler och antalet platser för ett sådant här arrangemang är begränsade till ca 50 besökande. Dessvärre hade därför många som ville komma dit inte fått plats vilket naturligtvis känns tråkigt. Samtidigt är det mycket glädjande att konstatera att det inte är något fel på kulturintresset i Täby kommun och att personalen på biblioteket i Näsbypark gör ett enastående jobb.
 
Däremot verkar intresset för kultur i allmänhet inte vara lika stort från kommuns sida. Tidigare i år damp det ner en tabloidtidning i våra postlådor med titeln ”Framtid – tänk Täby”. I en ”ledare” talar sig kommunstyrelsens ordförande Leif Gripenstam varm för valfrihet och kvalitet och att inom fem år skall kommunen växa med 10 000 nya lägenheter, främst på det numera nedlagda galoppfältet omdöpt till Täby Park, men även i bland annat Arninge och Roslags-Näsby. Tidningens artiklar och annonser pratar sig varma för ”hög livskvalitet”, ”bästa köpcentrum”, ”hållbarhet i fokus” ”levande stadsliv” och så vidare.
 
Men Leif, vart tog kulturen vägen? I din 20-sidiga reklamtidning för kommunens framtid nämns det visserligen med några få meningar att biblioteket rustas och att kommunen får ett ”kulturhus” med tyngdpunkt på ungas kulturaktiviteter. Det är bra, mycket bra, men sen då…? Varför kan en kommun som snart skall hysa 70 000 invånare inte hjälpa till att få hit en biograf som visar lite smalare kvalitetsfilm vid sidan av alla ”main stream”-fimer som rullar på SF Filmstadens fem salonger? Haninge, Skärholmen, Sollentuna är exempel på kommuner med biografer fristående från SF:s enorma dominans på biomarknaden och som därmed utgör ett oönskat filter som gallrar bort kvalitetsfilm.
 
Jag har fått höra att Täbys körer övar i små lokaler med dålig akustik, att Täby blås under många år fått öva i Tibbleskolans matsal?! Jag hör Johan Taube berätta om kommunens svala intresse för den verksamhet som bedrivs i det de själva, med all rätt kan jag tycka, kallar Täby Kulturcentrum Karby gård. Konstutställningar, musikaftnar och andra kulturyttringar har många besökare på Karby och man slås av tanken att den här verksamheten, på landet i kommunens ytterkant, borde få en systerverksamhet i centrala Täby.
 
Allt det kommunen skriver i sin fina tabloidtidning om livskvalitet och levande stadsliv, får en urvattnad betydelse om människor inte kan samlas och umgås runt kulturevenemang som dessutom i förlängningen är oerhört viktiga för den demokratiska utvecklingen. Täby kommun hamnade för några år sedan bland de kommuner som satsar allra minst på kulturaktiviteter i relation till sin totala budget vilket är ett talande exempel på Täbyledningens bristande intresse för kultur"

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30