Lotta Edholm (L).

REPLIK: Edholm (L): "Bra om Fi erkänner trygghetskrisen"

Om de rödgrönrosa menar allvar med att de vill bekämpa de kriminella grupperingar i Stockholm krävs det att de driver på regeringen för en kraftigt upprustad rättsstat, skriver Lotta Edholm (L).

  • Publicerad 17:49, 24 jan 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Detta är en replik på debattartikeln "Fi: Ensidiga lösningar stoppar inte våldet" publicerad den 8 januari 2018.

"Allt fler, främst unga, i Stockholm har både förmåga och vilja att begå våldsbrott. Polisen är också tydlig med att den organiserade brottsligheten har stärkt sitt grepp i delar av Stockholm, och att rättssamhället är utmanat i de särskilt utsatta områdena i staden. Där kriminella stärker sin makt, där blir vanliga människors frihet successivt kringskuren. En överhängande risk när så sker är att fler unga rekryteras in till miljöer som innebär ett livslångt utanförskap. Det är mycket allvarligt och kräver ledarskap av en helt annan typ än den vi ser från den rödgrönrosa majoriteten.

Det tog lång tid för finansborgarrådet Karin Wanngård (S), och ännu längre för FI,  att kännas vid att trygghetskrisen är något som staden måste ta på allvar. Länge har de rödgrönrosa hävdat att det inte ens finns en trygghetskris. Såväl stadens egna trygghetsmätningar som ökningen av dödsskjutningar visar dock att de har haft fel.
 
Om de rödgrönrosa menar allvar med att de vill bekämpa de kriminella grupperingar i Stockholm som har både vilja och möjlighet att döda, hota och skrämma andra människor, så krävs det att de driver på regeringen för en kraftigt upprustad rättsstat. Mot de som redan har valt våldets bana, som är de som ligger bakom förra årets blodiga facit, är det inte satsningar på skola och socialtjänst som gör skillnad utan fler poliser, en stärkt utredningskapacitet och därmed fler fällande domar. För att värna vanliga människors frihet behövs också kommunala insatser i form av trygghetsvakter, en trygghetsjour och betydligt större insatser för en tryggare gatumiljö än vad de rödgrönrosa mäktat med. Detta är förslag som Liberalerna fört fram men som mötts av kalla handen.
 
En stark skola där alla elever kan lyckas är en utgångspunkt för att göra fler drömmar om livet möjliga för många, och inte bara för vissa. En socialtjänst med resurser och muskler att hjälpa unga som riskerar att hamna snett likaså. Men så länge kriminella tillåts diktera livet i våra stadsdelar riskerar de sociala satsningar som behövs att bli helt tandlösa. Det är därför hög tid att de rödgrönrosa slutar att bara prata om problemen, det är dags att agera nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.