Debattören. Clara Lindblom (V) skriver ett svar till bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M). Foto: Linda Gren / Stockholms stad

REPLIK från V: M vill sälja hyresrätter för att täcka andra kostnader i budgeten

Det är ett olyckligt, men inte oväntat, besked att de grönblå öppnar för att sälja människors hem, skriver Clara Lindblom (V).

  • Publicerad 11:06, 13 dec 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det här är en replik på debattartikeln "Wedin (M): Vi utesluter inte avyttringar som kan ske på gynnsamma villkor" publicerad den 4 december 2018.

***

Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) svarar mig att Moderaterna och resten av den nya majoriteten i Stockholms stad, är öppna för att sälja människors hem. Det är ett olyckligt, men inte oväntat, besked.

Dennis Wedin menar att det är okej att sälja allmännyttiga hyresrätter till privata fastighetsägare för att det kan ge pengar till kommunen som kan användas till att renovera gamla lägenheter och till att bygga fler nya.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det argumentet håller inte. Stockholm stads allmännyttiga bostadsbolag har otroligt god ekonomi och behöver inte sälja hyresrätter för att få in pengar. Det som försäljningarna egentligen handlar om är att Moderaterna behöver få in pengar för att täcka andra kostnader i budgeten.

Dennis Wedin menar också att det är okej att sälja om ”köparen är en välrenommerad och långsiktig förvaltare, och dessutom villkora att bostäderna ska fortsätta vara hyresrätter under överskådlig tid.”

Fem år senare såldes hyresrätterna vidare

Men vid en försäljning går de här kriterierna inte att garantera, rent juridiskt. Det är bara att titta på Botkyrka kommun. Deras allmännyttiga bostadsbolag Botkyrkabyggen sålde år 2013 över tusen allmännyttiga hyresrätter till en privat fastighetsägare som utlovade långsiktighet. Men bara fem år senare sålde den privata fastighetsägaren vidare lägenheterna till en annan, mycket kritiserad, privat fastighetsägare och gjorde en vinst på 995 miljoner kronor. Botkyrkabyggen kunde bara beklaga det inträffade, och hyresgästerna fick återigen en ny hyresvärd.

Vänsterpartiet i Stockholm stad tycker att de som bor i allmännyttan ska kunna få bo kvar hos en trygg hyresvärd. De ska inte behöva uppleva att deras hem blir sålda mellan olika mer eller mindre seriösa företag.

Vi tycker också att det behövs fler allmännyttiga hyresrätter i den här staden – inte färre.