Joakim Larsson (M). Foto: Thomas Carlgren

REPLIK. Hur mycket verkstad är det egentligen Ann-Margarethe Livh (V)?

Oppositionsborgarråd Joakim Larsson (M) skriver en replik på Ann-Margarethe Livhs (V) debattinlägg "Snabba hus underlättar för unga vuxna utan bostad".

  • Publicerad 14:47, 10 sep 2015

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I dag tas första spadtaget för 272 billiga hyresrätter i Västberga, så kallade Snabba hus. En mycket lyckad satsning för att öka utbudet på bostäder för unga bostadslösa vuxna, enligt Ann-Margarethe Livh (V) som skrev om saken här på Debatt på torsdagsmorgonen.

Joakim Larsson (M) replikerar så här:

"Efter valet lämnade Alliansen över tre allmännyttiga bostadsbolag med stark ekonomi och muskler att bygga bostäder. Initiativet ”Snabba hus” är föredömligt genomfört av organisationen jagvillhabostad.nu, och startades upp i samarbete med Svenska Bostäder under Alliansens tid.

Problemet är att Ann-Margarethe Livhs politiska retorik trampar snett – ”Vi lyckas med det Alliansen inte klarade under sina 8 år vid makten, att gå från ord till handling”, skriver hon. Men hur mycket verkstad är det egentligen hos de rödgrönrosa?

Hammarbyhöjdens 2 500 nya bostäder bordlades två gånger innan beslutet blev ett antal nya utredningar som förskjuter byggstarten med två år. Detaljplanen för 190 hyresrätter i Hökarängen bordlades två gånger för att man inte kom överens, vilket förskjutit byggstarten.

När Alliansen i april 2014 anvisade mark för ”Snabba hus” i Norra Ängby reserverade sig Vänsterpartiet. Inte mot konceptet, men saker och ting skulle visst utredas ännu mer. Apropå verkstad.

Ett utmärkt tillfälle vore att under dagens stadsbyggnadsnämnd besluta om fler bostäder. Hur många blir det? Jo, hela sex stycken. Trots den rödgrönrosa retoriken om fler hyresrätter redovisar dessutom stadens egna bostadsbolag prognoser som pekar mot att de inte kommer att nå upp till bostadsmålen. Under hela mandatperioden.

Det är utmärkt att de rödgrönrosa bygger de bostadsprojekt som Alliansen startat. Men det vore än mer önskvärt med lite ödmjukhet och ännu bättre om man tog initiativ till några egna projekt".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.