SD är motståndare mot köttfria måndagar. Foto: Birgit Reitz-Hofmann

SD: "Ge skolelever mat som de vill äta"

För Täbys skolor får inte "köttfri måndag" bli en prestigefråga bara för att andra kommuner har infört det. Så skriver Sverigedemokraterna Täby i en debattartikel.

  • Publicerad 10:55, 6 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Jonas Paulsson, som driver kampanjen "Köttfri måndag” skrev i Täby Nyheter nr 3 att man borde ”införa en vegonorm skolmatsalarna”. Vi anser dock att skolmåltiden är en mycket viktig resurs i skolarbetet, och är inget som politiker ska bestämma över. Vilka följder ett totalförbjud på kött kan få är redan känt då köttfria dagar redan har provats eller införts i andra kommuner.

Vi vet att försök har resulterat i fullständiga misslyckanden på flera håll i landet; elever tog mindre mat, åt mindre, det slängdes mer och det serverades färre portioner. Elever berättar att dagar där endast vegetarisk serverades flyttades matkön från skolan till McDonalds, dit eleverna gick och åt och då skulle hela syftet med Paulssons förslag bli kontraproduktivt. Därutöver väcktes protester från föräldrar, elever och ungdomsråd. Efter påtryckningar togs köttfria dagen bort. Att, med bakgrund till detta, då föreslå vegetarisk mat som enda alternativet alla skoldagar är helt bisarrt.

Det är känt att mat och lärande hänger ihop och att skolmaten påverkar elevernas betyg. Mätta elever som ätit en bra skollunch och fått i sig den mängd energi och näring som kroppen behöver presterar helt enkelt bättre. Då maten även är viktigt för elevers hälsa finns det alltså sammantaget många faktorer som kommer väga tungt vid beslutsfattande som väsentligt skulle förändra skolmatens utformning.

För att skolmaten ska vara bra för alla elever krävs det alla ska anse att ätandet är lustfyllt, och det uppfyller inte den köttfria maten. Det är inte bra att skolor har köttfria dagar, av den enkla anledningen att vegetarisk mat inte ska påtvingas. Det bör alltid finnas alternativ att välja och vegetarisk mat kan med fördel finnas som alternativ till den icke-vegetariska maten. Ändrat leverne ska ske frivilligt, inte med politiska styrmedel eller känslomässiga argument.

För Täbys skolor får detta inte bli en prestigefråga bara för att andra kommuner har infört köttfria dagar, när vi vet vad konsekvenserna kan bli. Maten och skolan och våra barn är helt enkelt för mycket värda för att experimentera med"

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Friidrotten i Vallentuna vädjar om en ny hall

Nyheter "Utomhusidrotter prioriteras inte" Brist på lokaler vintertid gör att Vallentuna Friidrott riskerar förlora ungdomarna till andra klubbar. Samtidigt finns inga pengar i kommunens budget för en ny hall.torsdag 21/2 16:19

Restaurang i Arninge förstördes i brand

Nyheter Ingen skadad Inatt fick räddningstjänsten larm om en brand i Arninge. Det var en restaurang som hade börjat brinna och som nu är helt nedbrunnen.torsdag 21/2 9:38