Erik Slottner (KD). Foto: Sacharias Källdén

Slottner (KD): Vi ska bryta äldres sociala isolering och ensamhet

För många äldre stockholmare är julen en högtid som mest av allt förknippas med tomhet och ensamhet. Det ska grönblå majoriteten ändra på, skriver Erik Slottner (KD).

  • Publicerad 14:32, 20 dec 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Snart står julen för dörren. För många en glädjens högtid då familj och släktingar samlas för att umgås. Utflugna barn kommer hem, liksom farmor och morfar. Men för andra äldre är det en högtid som mest av allt förknippas med tomhet och ensamhet.

Över en fjärdedel av de äldre känner sig ensamma enligt en ny svensk avhandling. För att bryta äldres sociala isolering och ensamhet kommer Kristdemokraterna och den grönblå majoriteten i Stockholm att satsa på fler ungdomsbesök i äldreomsorgen. Det är ett sätt att dels minska ensamheten, dels få fler unga att på sikt söka sig till arbeten inom äldrevården.

Vidare vill vi fortsätta att satsa på aktivitetscenter vid stadens seniorboenden som är öppna för alla stadens äldre. Vi satsar också medel för att få in fler volontärer som vill och kan träffa äldre inom ramen för frivilligorganisationers arbete.

Slutligen är det särskilt glädjande att statsbudget för 2019, som röstades igenom för en tid sedan, kommer att bidra till att denna sortens initiativ och satsningar sprids över hela landet.

Genom dessa reformer hoppas KD att fler äldre framgent ska kunna få en god jul.