Kritiska. Johan Håård och Mir Amanj riktar kritik mot sin skola. Foto: Privat

Täbyeleverna: Ge oss kött, tack!

Att Täby enskilda gymnasium ska införa en vegansk månad har väckt reaktioner. Tänk om och erbjud kött, skriver eleverna Johan Håård och Mir Amanj i en debattartikel.

  • Publicerad 14:46, 13 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Under sommaren har Täby Enskilda Gymnasium vidtagit ett flertal åtgärder för att bli en mer miljövänlig skola, bland annat har en solcellsanläggning installerats på skolans tak. Nu vill skolan ta det hela ett steg till och kökspersonalen har därför beslutat att under hela oktober månad enbart servera vegansk mat i skolmatsalen. I grund och botten är det självklart bra att skolan arbetar aktivt för att minska utsläppen och att bli mer klimatsmart, men vi elever anser att skolan både går för långt och tänker fel genom att helt utesluta kött från våra tallrikar.

Till att börja med är det mesta  av dagens veganska alternativ baserade på importerade livsmedel. För att ersätta proteinet kött innehåller är det vanligt att köttet ersätts med antingen sojabönor, limabönor eller kikärter. Samtliga av dessa livsmedel transporteras långt för att hamna på våra tallrikar. Soja och limabönor kommer från Sydamerika och kikärter från Asien. I Sydamerika är det inte heller ovanligt att regnskog skövlas för att göra plats för sojabönor. Hur bra för miljön är egentligen det?

I stället för att äta livsmedel som transporterats hit från jordens alla hörn anser vi att skolan istället borde satsa på de livsmedel som finns tillgängliga här i Sverige. En svensk studie visar att ursprungslandet är en viktigare faktor för koldioxidutsläpp än skillnaden mellan kött- och vegetabilieproduktion. Alltså är det bättre för miljön att äta svenskproducerat kött än importerade vegetabilier. För att klara de långa transporterna behöver importerad mat betydligt mer tillsatsämnen och kemikalier än närproducerad mat. Hur bra för miljön är egentligen det?   

Sverige har en av världens bästa djurskyddslagar och är ett av de länder i världen som använder minst antibiotika i uppfödningen. Vi bör dessutom stödja våra lokala lantbrukare här i Sverige. Om vi inte köper svenskt kött riskerar landsbygden att dö ut vilket gör oss ännu mer beroende av importerad mat. Med hjälp av betesdjur hålls även marker öppna, vilket är viktigt för den biologiska mångfalden. Utan djuren växer markerna igen och på sikt dör vissa djurarter ut. Hur bra för miljön är egentligen det?

Med detta sagt vill vi belysa att en vegansk kost inte är synonymt med minskade koldioxidutsläpp. Vi anser att skolledningen bör tänka om och åtminstone erbjuda kött som ett alternativ, precis som de i alla tider har erbjudit ett alternativ för veganer när det serveras kött i matsalen."

FOTNOT: Till Täby Nyheter har Täby enskilda sagt att man kommer försöka att använda svenska produkter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han vill öppna krog i Gribbylund

Nyheter "Det finns inget bra ställe där man kan gå och äta här" Sedan barnsben har maten varit en av de viktigaste delarna i Täby-bon Niklas Pallgrens liv. Nu satsar på prestigefyllda tävlingen ”Årets kock” – samtidigt som han drömmer om en egen krog i Gribbylund.torsdag 20/9 16:41

Mer ilska mot Mörby Centrums parkering

Nyheter Centrumchefen: "Vi har inte ändrat något" I augusti infördes det nya parkeringssystemet i Mörby Centrum. Men flera besökare anser att systemet blivit till det sämre och att det är för snålt med tid.torsdag 20/9 15:34