TRYGGHET. "Det tog årtionden för New York och dess invånare att återta sin tunnelbana och de offentliga rum som omger den. Den utvecklingen får inte riskeras här." Foto: Mostphotos

Tamsons (M): Återupprätta tunnelbanepolisen

  • Publicerad 11:16, 15 jan 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den senaste tiden har den ökande otryggheten i Stockholm gjort sig påmind. För bara några dagar sedan exploderade en handgranat i Vårby. Häromdagen skedde ännu en dödsskjutning i Rinkeby. Händelserna vittnar om ett samhälle där våld och brott breder ut sig och vanligt folk tvingas stå tillbaka. Inte sällan ser vi hur otryggheten söker sig till miljöer runt stationer eller platser kring knutpunkter för kollektivtrafiken.

I vår omvärld finns många städer som upplevt just hur element som vill sprida våldets och brottens evangelium söker sig till städernas nav för liv och rörelse. Inte sällan kollektivtrafiken. Till en början i syfte att gömma sig bland folk i stort, men snart med mål att synas, markera revir och ta över.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

New York utgör ett talande exempel. Där sågs länge mellan fingrarna när det gällde småbrott, klotter och skadegörelse. Det gav brottsligheten möjlighet att slå rot och tunnelbanans stationer blev dess bas för gängbildningar, droghandel och allt grövre brott. Vanliga människor kom snart att välja bort tunnelbanan, stationerna och dess kringliggande stadsmiljöer. Följden blev en tilltagande förslumning av hela stadsdelar.

Det tog årtionden för New York och dess invånare att återta sin tunnelbana och de offentliga rum som omger den. Den utvecklingen får inte riskeras här. Därför krävs att vi på allvar ser vad otryggheten gör med vår stad, erkänner problemen och nu agerar med kraft för att trycka tillbaka den brottslighet som försöker vinna mark.

Vid sidan av skärpta vapenlagar och krafttag mot organiserad brottslighet finns flera andra saker att göra. Vi vill att kollektivtrafiken ska dra sitt strå till stacken. Därför har vi i närtid gjort en riktad trygghetssatsning på runt 20 miljoner kronor i SL-trafiken. Totalt uppgår SL:s årliga trygghetsarbete nu till över 200 miljoner kronor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Till detta krävs en mer synlig polis. En polis med resurser att patrullera och finnas på plats där människor finns. Ett återupprättande av tunnelbanepolisen är nödvändig. Om det vittnar inte minst erfarenheterna från den numera framgångsrika brottsbekämpningen i New York. Tyvärr är det tydligt att polisen i Stockholm saknar både resurser och organisation för detta.

En annan del rör möjlighet till mer och bättre kamerabevakning. Detta har visat sig både kraftfullt och effektivt för att förebygga, bekämpa och klara upp brott. Redan i dag gör polisen ca 3.000 bilduttag per år via någon av SL:s cirka 20.000 trygghetskameror. Det visar hur viktig kamerabevakningen är för tryggheten.

Vi vill förstärka arbetet med trygghetskameror i SL-trafiken och tydligare ställa dem i hela samhällets tjänst. Därför har vi ansökt hos Länsstyrelsen om att få utvidga trygghetskamerorna till att även omfatta områden utanför stationer för kollektivtrafiken. I ett första steg omfattade ansökan just runt tunnelbanestationen i Rinkeby.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ansökan avslogs. Motiveringen var att det förvisso förekom ordningsstörningar och brottslighet i Rinkeby, men att det i tillräckligt hög grad inte var bevisat att platsen runt tunnelbanan var särskilt brottsutsatt för att motivera kamerabevakning. På ett erbjudande om ökad kamerabevakning i ett av Stockholms mest brottsutsatta områden blev svaret från regeringens förlängda arm alltså nej. Istället väntar fortsatt utredande i frågan.

Kan det tydligare sättas på pränt hur ord och handling gått skilda vägar i vårt samhälle? Det håller inte längre. Vårby och Rinkeby är bara två uttryck för ett Stockholm som behöver återvinna sin trygghet. Mycket av den kampen måste föras i och runt kollektivtrafiken. Återupprätta tunnelbanepolisen. Ge oss en modern kameralag som hjälper brottsbekämpningen och vanligt folk – inte brotten och brottslingarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.