ALKOHOLFÖRBUD. I Tanto råder det i dagsläget förbud mot att dricka alkohol från midnatt till klockan 7 på morgonen. Men snart kan det bli fritt fram att klunka vin dygnet runt. Foto: Sacharias Källdén

V: "Blågröna vill underlätta drickandet för hipstersnubbar på Söder"

"Är det områdets viktigaste fråga? Mer alkohol? Really?", skriver Vänsterpartiet på Södermalm om att Alliansen och MP vill skrota alkoholförbudet i stadsdelens parker.

  • Publicerad 21:30, 12 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

När Moderaternas representant för någon månad sedan sa till miljöpartisten efter nämnden: Det kanske blir vi som samarbetar efter valet så skrattade miljöpartisten rätt ut. Det verkade vara en helt befängd idé. Nu vet vi att det var en sedan länge planerad flirt-kampanj att locka Miljöpartiet till borgerligheten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så har vi haft första nämndmöte på Södermalm med nya blågröna styret som M och MP har tillsammans med KD, C och L. Nu var det jag som inte visste om jag skulle skratta eller gråta när jag såg att Miljöpartiet och Alliansens första politiska beslut är att önska slopa alkoholförbudet i våra parker. Som att Södermalm, där vi har flest med alkoholproblem i hela Stockholm, och som är norra Europas krogtätaste område behöver mer supande. Är det områdets viktigaste fråga? Mer alkohol? Really?

Nu kan alkoholförbudet på Söder slopas

Samtidigt är andemeningen i förslaget smärtsamt tydligt, som Mitti skrev om förslaget ”Stökiga fyllon portas från parker”. Det här förslaget ska underlätta för mer drickande för hipstersnubben, men utestänga de som enligt den nya majoriteten beskrivs som ”olägenhet”. Klassisk kall högerpolitik.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vänsterpartiets första politiska handling i opposition var istället ett skarpt förslag för att få bort hälso- och miljöskadliga gummin i våra lekparker och begränsa mikroplaster. Om detta är en sämre sak, som kommer röstas ner av MP, än mer alkohol i våra parker får vi veta om några månader. Risken finns att knäppa bärsen i parken utan “olägenheterna” hägrar mer än miljöpolitiken för den urbana högerorientetade miljöpartisten. Det är tragiskt.

En kan fråga sig om miljöpartisten vaknar en dag och känner ett brinnande behov: idag måste min politiska gärning bli att tillåta mer supande på Söder. Skit i fattigdom, miljön och allt det där andra. Idag måste vi tillåta mer fylla i våra parker. Jag tror inte det var därför ni gick med i Miljöpartiet. Nej, detta är resultatet av att vara sell outs. Fyra år till, Miljöpartiet.

Skrattet satte sig i halsen.

PS. Jag har under fyra år inte hört Miljöpartiet lyfta frågan om mikroplast en enda gång i nämnden. Men jag är glad att de stödde Vänsterpartiets förslag att inte anlägga konstgräs i Björns trädgård.

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort