Bostadspolitik. Joakim Larsson (M) och Anna König Jerlmyr (M).

"V bygger bostäder för de allra rikaste"

Vänsterpartiet borde inte vara så snabba med att kritisera andras politik när deras egna löften om att bygga bostäder med "rimliga hyror" spricker, skriver Anna König Jerlmyr (M) och Joakim Larsson (M).

  • Publicerad 07:10, 24 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I en debattartikel i StockholmDirekt använder Sebastian Wiklund (V) sig av ren skrämselpropaganda när han skriver om Moderaternas bostadspolitik. Men Vänsterpartiet motbevisar sig själva genom det faktum att Wiklund endast hittat ett enskilt projekt för att styrka sin tes. Snarare är det så att Vänsterpartiet helt saknar en hållbar bostadspolitik för Stockholms stad, ett ansvar som också faller tungt på deras koalitionspartner Socialdemokraterna.

"Bostad till alla viktigare än skrytbyggen"

Låt oss därför titta närmare på fakta, något som Vänsterpartiet helt verkar frångått nu när valet närmar sig. Vänsterpartiet lovade stockholmarna att dubblera byggtakten i stadens egna bostadsbolag till 2017, vilket alltså är i år. Det är ett löfte man har svikit. Istället har man år efter skjutit det löftet på framtiden, allt eftersom målen för allmännyttan missats. Faktum är att stadens bolag missat årsmålen varje år sedan valet och nu har en ackumulerad bostadsskuld på 1 472 hyresrätter. Samtidigt har bostadskön ökat med 125 000 personer sedan valet 2014.

Vänsterpartiet lovade också stockholmarna att bygga bostäder med ”rimliga hyror” som alla ha råd att efterfråga. För detta har man, i all välmening, tagit fram konceptet Stockholmshusen. Inget av dessa hus är i skrivande stund byggda, men prognoserna visar att hyran kommer att bli betydligt högre än vad Vänsterpartiet lovat. Samtidigt har hyrorna i nyproducerade hyresrätter i Stor-Stockholm gått upp med 12 procent enligt siffror från SCB, och en nyproducerat studentetta får en hyra på 9 000 kronor i månaden när Sebastian Wiklund styr. Ytterligare ett sviket löfte från Vänsterpartiet alltså.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under förra mandatperioden anklagade Vänsterpartiet oss i Moderaterna för att sälja mark till bostadsrätter så dyrt att bara de rikaste hade råd med bostäderna. Det handlade då om 25 000 kronor per kvadratmeter vid försäljning i Norra Djurgårdsstaden. Nu säljer Vänsterpartiet mark för över 40 000 kronor i Hagastaden och för omkring 35 000 kronor i Norra Djurgårdsstaden. Det innebär alltså svenskt rekord i dyr markförsäljning när Vänsterpartiet är med och bestämmer. Även här sviker Vänsterpartiet sina väljare.

På en punkt har dock Sebastian Wiklund rätt, och det gäller nuvarande byggtakt i Stockholm. Det är helt sant att det byggs mycket, men det är inte på grund av Vänsterpartiets bostadspolitik. De stora anledningarna är det gynnsamma konjunkturläget och den positiva sysselsättningsutvecklingen. Alltså sådant som varken Vänsterpartiet eller något annat parti i Stockholm råder över. Det viktiga nu är hur vi nu förvaltar detta läge. Wiklund menar att Moderaterna vill bygga i innerstaden, men att vi struntar i resten av staden. Inget kunde vara mer fel.

Moderaterna vill bygga över hela staden, i blandade upplåtelseformer. Precis som vi gjorde 2006 – 2014 när hälften av alla bostäder var hyresrätter. Exempelvis föreslår vi 5 000 bostäder i Tensta, Rinkeby, Spånga och Bromsten – för att minska segregationen och koppla samman stadsdelarna. Vi föreslår 4 000 bostäder för att bygga ihop Skarpnäck med Gubbängen. Dessutom föreslår vi 1 000 bostäder inom tyngdpunkt Farsta och ytterligare 2 000 inom programmet för Bagarmossen – Skarpnäck, för att nämna några exempel. Allt detta vet såklart Sebastian Wiklund, han har nämligen själv varit med och röstat emot förslagen. De bostäder som nu byggs i Rinkeby startades av Alliansen. Även dessa har Vänsterpartiet röstat emot.

Vår slutsats utifrån resonemanget ovan är att Vänsterpartiet bygger just de dyra bostäderna som de anklagar Moderaterna för att vilja bygga. Det blir inte mindre sant för att Sebastian Wiklund försöker tvinga fram en debatt om ett projekt på Loudden som handlar om stadsbyggnadsprinciper i en hållbar storstad. Moderaterna vill bygga riktig stad, högt och tätt, i lägen där det är lämpligt. Det gäller exempelvis vid stadens inlopp som Loudden, eller vid brofästen. Tyvärr är Vänsterpartiet kvar i 60-talet och bygger hellre dyra bostäder i luftiga miljonprogram än en hållbar och klimatsmart stad för alla.

Det är hög tid att någon granskar Vänsterpartiets bostadslöften och hur de har levererat på dessa. Med Vänsterpartiet i majoritet får stockholmarna ett dyrt boende i en sämre planerad och mindre hållbar stad."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.