Clara Lindblom (V), äldreborgarråd i Stockholms stad.

V: Den som jobbar förebyggande med ungdomar får högre lön

Lönetillägg till viktiga socialarbetare och till ideella krafterna inom föreningslivet ökar tryggheten, skriver Clara Lindblom (V).

  • Publicerad 07:10, 16 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Det finns inte en enskild lösning på trygghetsproblemen i Stockholm, utan vi behöver ett batteri av åtgärder för att skapa långsiktig trygghet. Nu genomför Vänsterpartiet och den rödgrönrosa majoriteten en satsning på ett lönetillägg för medarbetare som arbetar i vissa ytterstadsområden, med ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet.

Det finns många personer i våra ytterstadsområden som arbetar för att bryta en negativ utveckling. En viktig grupp är de som arbetar förebyggande och direkt med ungdomar, för att tidigt fånga upp de ungdomar riskerar att dras in i kriminalitet och gäng, till exempel fältassistenter, fritidsledare och de som arbetar inom sociala insatsgrupper.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det förebyggande arbete som de här personerna utför är otroligt viktigt. Därför lägger den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm nu tio miljoner kronor på ett lönetillägg för den här gruppen medarbetare, i vissa områden. Det handlar om områden som har ett stort behov av att både kunna rekrytera och behålla riktigt duktiga och erfarna medarbetare. I stadsdelarna på Järva kommer lönetillägget att vara störst.

Vi i Vänsterpartiet menar att i ett ojämlikt samhälle ökar kriminalitet och våld. Det är därför vi behöver skapa rättvisa livsvillkor över hela staden och satsa på det förebyggande trygghetsskapande arbetet. Det här lönetillägget är ett sådant steg.

Ytterstaden behöver inte fler projekt eller tillfälliga, populistiska satsningar - utan långsiktiga villkor för civilsamhället och yrkesgrupper som arbetar direkt med ungdomar. I samband med satsningen på ett lönetillägg görs därför också en satsning på extra resurser till de ideella krafterna inom föreningslivet som gör ett enormt arbete för att öka tryggheten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det växer idag upp en ny generation unga i Stockholm som behöver ha framtidsutsikter, stabilitet och en meningsfull fritid. För att det ska bli verklighet behövs stora investeringar i välfärden. Vi behöver fler jobb och fler bostäder, vi behöver bra skolor i alla stadsdelar och socialtjänsten måste få förutsättningar för att göra ett bra jobb.

Det här får vi inte glömma bort bara för att Moderaterna affischerar tunnelbanan med trams."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.