Vänsterpartister. Ann-Margarethe Livh (V) och Clara Lindblom (V) skriver om jämställdhetssatsningar. Foto: Pressbilder

V: Det här har vi gjort för ökad jämställdhet i Stockholm

Rätt till heltid, feministisk stadsplanering och en riktad lönesatsning i kvinnodominerade yrken, är några saker som Clara Lindblom (V) och Ann-Margarethe Livh (V) lyfter fram ur den egna politiken.

  • Publicerad 11:18, 8 mar 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I Stockholm har vi i Vänsterpartiet och den rödgrönrosa majoriteten arbetat på område efter område för att öka jämställdheten mellan kvinnor och män. Det har handlat om att jämna ut ekonomiska skillnader genom att uppvärdera kvinnors arbete, att se till att stadens resurser fördelats om till kvinnor och tjejer och att stärka tryggheten för kvinnor och tjejer i vardagen. Facit visar att vi har kommit en bit på vägen och att vi gör skillnad, även om vi har mycket kvar som vi vill förändra.

Det här är några av de saker som Vänsterpartiet och den rödgrönrosa majoriteten har genomfört i Stockholms stad som vi menar är särskilt viktiga.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vi gjort en riktad lönesatsning på 70 miljoner kronor till kommunens kvinnodominerade välfärdsyrken. Det är en satsning som höjt lönerna för de lägst betalda i staden, där fyra av fem är kvinnor. Vi har också genomfört en lönesatsning inom den kvinnodominerade socialtjänsten.

Vi har ställt nya högre krav på arbetsgivarna inom kvinnodominerade yrken. I hemtjänsten i Stockholm har vi infört bättre arbetsvillkor i nivå med kollektivavtalet, bland annat har de anställda fått rätt till tjänstepension. Kvinnors pensioner är en viktig framtidsfråga och våra skattepengar ska inte gå till företag som skapar nya generationer av kvinnliga fattigpensionärer.

Vi har inlett samarbeten som ger ett mer stabilt och långsiktigt stöd till kvinno- och tjejjourerna. Vi har också permanentat verksamheten Origo som är ett resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck.

Vi har slagit fast att rätten till heltid ska gälla för kommunens anställda. Det har stor betydelse för många kvinnor. Den som går från deltid till heltid förbättrar sin ekonomiska situation avsevärt och det blir lättare att bli självförsörjande. Vi arbetar också med att fasa ut AVA, allmän visstidsanställning

Vi har inlett arbetet med feministisk stadsplanering som är ett arbetssätt för att skapa tryggare offentliga miljöer. Idag tar män mer plats än kvinnor i det offentliga rummet och det behöver förändras.

Vi har antagit ett nytt program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Vi har också inlett ett samarbete med riksförbundet Unizon, som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter. Syftet med samarbetet är att motverka våld mot äldre kvinnor genom en omfattande utbildningsinsats inom äldreomsorgen.

Det här är bara några av de reformer som vi har drivit igenom och det finns fortfarande mycket kvar vi vill genomföra. Idag är det 8 mars - den internationella kvinnodagen. Vänsterpartiet är ett feministiskt parti och vi kommer fortsätta att kämpa för kvinnors rättigheter varje dag."

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.