Oense. Tina Kratz (V) ifrågasätter Ewa Larssons (MP) nya giv om parklekarna i Skarpnäck. Foto: Stockholms stad/Sacharias Källdén

V: "Håll våra parklekar öppna i Skarpnäck"

Det är vågat av Ewa Larsson (MP) att lova mer öppet i parklekarna när hennes eget partis budget innebär 13 miljoner kronor mindre till Skarpnäcks stadsdel under detta år, skriver Tina Kratz (V) och Hanna Egeltoft (V).

  • Publicerad 12:04, 8 feb 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nu går Skarpnäcks stadsdelsförvaltning ut med informationen att det är skillnad i förutsättningarna att bedriva fritidsverksamhet i år jämfört med förra året. Inte så konstigt när stadens nya blågröna majoritet valde att prioritera en skattesänkning framför att satsa på välfärden. Nu kommer stadsdelens parklekar inte längre bemannas av förvaltningen.

Skarpnäcks boss avfärdar parkleks-kritik

Planen för parklekarna bygger istället på att frivilliga krafter, föreningar och civilsamhället, ska hålla parklekarna öppna. Men hur ska de kunna hållas öppna som tidigare om budgeten inte räcker till? Dessutom är fast personal som kan bygga långsiktiga relationer till barnen och ungdomarna en viktig kugge i det socialt förebyggande arbetet. Vi har en väldigt positiv syn på ideellt engagemang, men vi tycker att det är naivt att tro att det ska kunna ersätta fast personal på lång sikt.

13 miljoner mindre

Stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP) lovade på senaste stadsdelsnämndsmötet att ”öppettiderna inte ska minska, de ska eventuellt öka”. Det är ett vågat löfte att ge när hennes eget partis budget innebär 13 miljoner kronor mindre till Skarpnäcks stadsdel under detta år. Det återstår alltså att se om majoriteten kommer lyckas med det, och hur den lösningen i så fall ser ut. Enligt förvaltningens information kan öppettiderna komma att ändras, och vi misstänker att det knappast handlar om utökade tider.

Beskedet: Så slår nedskärningen mot Skarpnäcks parklekar

Stockholm och även Skarpnäck växer och antalet barn ökar i samma takt. Barnen och ungdomarna ska ha en meningsfull fritid och det måste finnas platser att gå till.

Vänsterpartiet vill satsa en miljard för att bygga en barnvänlig stad med jämlika uppväxtvillkor för alla barn. Det är en av de viktigaste nycklarna för att skapa en socialt hållbar stad. I våra områden ska inte barnen hänga planlöst i centrum, de ska ha mötesplatser där det finns vuxna som kan se dem.

Vi hoppas innerligt att den blågröna majoriteten håller sitt löfte och ser till att våra parklekar kan fortsätta vara mötesplatser för barn och unga.