Debattören. Anna Sehlin (V) skriver om sitt partis missnöje med det blågröna styret av landstinget. Foto: Mostphotos/Anna Molander

V: Stockholmare drabbas av blågröna styret i landstinget

Alliansen knöt Miljöpartiet till sig efter valet och får fortsätta styra Stockholms läns landsting, trots att både M och MP gjorde usla val. När de blågröna nu presenterat sin politik är det tydligt att den varken gynnar patienter eller pendlare, skriver Anna Sehlin (V), oppositionslandstingsråd.

  • Publicerad 15:12, 28 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I september gjorde Moderaterna i Stockholms läns landsting sitt sämsta val sedan 1973. Det är uppenbart, och på sin plats, att haverier som NKS-affären har straffat partiet. Även Miljöpartiet gjorde ett uselt val, inte bara i Stockholm utan i nästan hela landet.

Men eftersom alliansen och MP gått ihop och bildat en blågrön blaffa, får dessa två förlorare vara med och bestämma över Sveriges näst största ekonomi i fyra år.

Både Miljöpartiets sidbyte och det faktum att alliansen får ytterligare en mandatperiod vid makten är naturligtvis bara att beklaga. Inte minst eftersom det var rödgröna stödröster som lyfte MP ovan spärren i många parlament.

När den blågröna koalitionen nu presenterat sin politik, kan vi också konstatera att det ser ut att bli fyra år till med allianspolitik. Miljöpartiets avtryck ser ut att vara begränsat.

Den blågröna budgeten är rik på text, men fattig på siffror – den lovar vitt och brett och vidlyftigt, men saknar riktiga satsningar.

"Mariatorget inte rätt plats för nytt sprututbyte"

Ta vårdcentralerna som exempel. Den enskilt största posten i den blågröna budgeten är en satsning på primärvården – 1,4 miljarder kronor. Det må låta som ett stort belopp, men utslaget över en mandatperiod och delat på Stockholms drygt 250 vårdcentraler är det inte mycket att hurra över, tyvärr. Dessutom räcker det inte att bara kasta pengar på vårdcentralerna. Ambitionen är lovvärd, men åtgärderna som de blågröna budgeterar för är inte tillräckliga. Hur ska vårdcentralerna kunna ta ett större ansvar när primärvårdsläkare i dagsläget säger upp sig för att arbetsmiljön är så stressig? En fungerande primärvård förutsätter omfattande satsningar på de som arbetar på vårdcentralerna, t.ex. avsatt tid för fortbildning till personalen. Den blågröna budgeten saknar verkningsfulla förslag av den typen.

V vill höja skatten

En annan invändning mot den blågröna politiken är ingen nyhet för denna budget. Det handlar om den årliga höjningen av priset på SL-kortet, som är ett resultat av en överenskommelse som slöts mellan MP och alliansen 2016 – ett slags förspel inför dagens konstellation. Överenskommelsen går ut på att SL-kortet blir hundra kronor dyrare över tre år, nu i januari träder den sista prishöjningen i kraft. Intäkterna från prishöjningen ska gå till utbyggnad och upprustning av diverse kollektivtrafik, hette det 2016. Vänsterpartiet har motsatt sig varje höjning av priset på SL-kortet. Vi vill finansiera kollektivtrafikens kostnader via landstingsskatten. Men MP och borgarna låtsas som om denna möjlighet inte existerar, trots att det vore mer ekonomiskt skonsamt för de flesta. Faktum är att den blågröna prishöjarpolitiken är sex gånger dyrare för stockholmarna än om intäkterna istället lyftes via skattsedeln.

SL-kortet blir dyrare

För de blågröna är alternativen: gör SL-kortet dyrare och få råd med utbyggnad av tunnelbana och busstrafik, eller avstå och ha inte råd med något. Men det stämmer alltså inte. Höj skatten med några öre och få råd att både bygga ut och rusta upp. De blågröna hävdar själva att kollektivtrafiken spelar en avgörande roll för att nå landstingets klimatmål. Nå, varför vill de då göra det svårare för folk att resa kollektivt, med återkommande taxehöjningar?

DEBATT: "Förstatligande av vården vore ett missgrepp"

Nu ser vi alltså resultatet av den blågröna föreningen – en politik som inte nämnvärt gynnar varken vårdpersonal eller miljön. Vi i Vänsterpartiet tillhör inte valets förlorare: vi gick starkt framåt och är nu tredje största parti. Vi kommer att vara en kraftfull oppositionskraft denna mandatperiod."