Kritisk. Per Sundgren (V) anser att nya bostadsborgarrådet bör stoppa alla idéer om ombildningar i en påse och kasta bort dem. Foto: Riksdagen / Stockholm.se

"Vi som valt att bo i kommunala hyreslägenheter vill kunna bo kvar i dem".

Den som vill bryta segregationen måste börja med att bygga fler hyresrätter i Stockholms innerstad, inte sälja allmännyttan, skriver Per Sundgren (V) i en slutreplik i debatten om ombildningar.

  • Publicerad 12:09, 6 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det här är en slutreplik i debatten mellan Per Sundgren (V) och Dennis Wedin (M) om ombildningar. Första artikeln "Det är helt fel att ombilda våra hyresrätter, Dennis Wedin (M)" publicerades 23 oktober och Dennis Wedins (M) replik "Människor ska ha rätt att äga sin bostad – även i ytterstaden" publicerades den 29 oktober.

***

"När jag säger till det moderata bostadsborgarrådet Dennis Wedin att jag vill kunna känna mig trygg i min hyreslägenhet i Familjebostäder då påstår han att jag misstolkar och sprider rädsla. Men Dennis du säger ju att du vill ombilda min och andras hyreslägenheter till bostadsrätter. Det är ju du som sprider rädsla bland oss hyresgäster som valt att bo i kommunala hyreslägenheter och vill kunna bo kvar i dem.

Vi vill inte tvingas att föra en kamp mot våra grannar, vi vill inte bli hyresgäster hos våra grannar. Det är förnedrande att bli beroende av sina grannar och behöva vädja till dem för att normal service ska fungera. Men denna förnedring är du beredd att utsätta oss hyresgäster för.

Du påstår att jag förvägrar andra rätten att göra bostadskarriär och att äga sin bostad. Det gör jag inte. Det finns massor av bostadsrätter och villor som står till deras förfogande. Men de ska inte ha rätten att ta ifrån mig tryggheten i mitt boende. Vill du som du säger bryta segregationen så börja med att bygga fler hyresrätter i Stockholms innerstad.

Den valfrihet ni moderater talar om finns bara åt ett håll på bostadsmarknaden.

En hyresrätt ska alltid kunna omvandlas till en bostadsrätt, men du som bor i en bostadsrätt ska alltid kunna vara trygg i ditt boende, din bostadsrätt ska aldrig kunna omvandlas till en hyresrätt. Varför respekterar du inte mitt val att kunna bo tryggt i en kommunal hyreslägenhet?"