Hyresrätter. Kadir Kasirga (S) skriver att det rödgrönrosa styret vill bygga nya hyresrätter med låg hyra och inte sälja delar av allmännyttan. Foto: Direktpress / Socialdemokraterna

"Vi ställer krav på billiga hyror"

Imorgon drar den stora budgetdebatten igång i Stockholms stadshus. Här skriver Kadir Kasirga (S) om socialdemokraternas syn på bostadspolitiken.

  • Publicerad 13:52, 14 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Massutförsäljningar av hyreslägenheter och höga hyror väntar Stockholmarna om Alliansen får bestämma i Stadshuset efter valet 2018. De borgerliga partierna i stadshuset vill sälja ut de hyresrätter som idag har lägre hyror för att kunna finansiera nyproduktion. De vill byta äldre billiga hyreslägenheter mot nya dyrare och driver därmed på utvecklingen mot ett Stockholm som bara är till för höginkomsttagare. De borgerliga partierna, synnerhet moderaterna har en skyldighet gentemot stockholmarna att berätta vilka hyreslägenheter de tänker sälja ut.

Stockholmarna har redan dålig erfarenhet av borgerliga partiernas ideologiska massutförsäljningar. Sist när moderaterna styrde i stadshuset mellan 2007–2014 avyttrades nästan 30 000 hyreslägenheter, dels genom så kallade ombildningar men också genom direkta utförsäljningar till privata fastighetsvärdar. De flesta av dessa lägenheterna låg innanför tullarna och hade låga hyror. Det var ett hårt slag mot dem flera tusen människor som än idag söker en bostad med låg hyra. Samtidigt byggde moderaterna alldeles för få hyreslägenheter. 

Sanningen är att Stockholm behöver fler hyreslägenheter, inte färre och just därför stoppade vi utförsäljningarna av hyreslägenheterna och sänkte inkomstkraven så att fler skulle kunna hyra en lägenhet av Stockholm stads allmännyttiga bolag. Det är vår politik, ett Stockholm för alla. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Till skillnad från moderater och de övriga allianspartierna bygger vi i rödgrönrosa majoriteten nytt och för första gången på väldigt länge börjar antalet hyreslägenheter öka i Stockholm. 

I budgetförslaget som kommer att antas på torsdag fortsätter vi att prioritera hyreslägenheter och till år 2025 kommer vi att bygga 80 000 bostäder varav minst hälften ska vara hyresrätter. Och målet om att bygga 140 000 bostäder till 2030 kvarstår. 

För att bygga hyreslägenheter med rimliga hyror har vi initierat Stockholmshusen och redan nu finns det cirka 3 200 lägenheter i olika skeden i byggnadsprocessen. Och redan vid markanvisningarna kommer vi att ställa krav till byggherrar om lägenheter med billiga hyror. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lösningen på bostadssituationen i Stockholm är inte att sälja äldre hyreslägenheter som har billiga hyror och införa marknadshyror som kan driva hyreshöjningar på 63 procent för stockholmarna. Det är inte vår politik. För oss socialdemokrater är det viktigt att prioritera att bygga hyreslägenheter där både unga som äldre, småbarnsfamiljer och studenter ska ha råd att bo."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.