Foto: Pressbild/Maja Brand

Wedin (M): Vi ger fler möjlighet att äga sitt boende

"Jag vill att du fortsatt ska få välja att bo i en hyresrätt, men jag vill inte förvägra andra människor i ytterstaden att äga sin bostad", skriver Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd i ett svar på insändaren "Hur många kan köpa sig en bostadsrätt?"

  • Publicerad 10:27, 12 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Replik till Sagitta som verkar vara en person som trivs med att bo i en allmännyttig hyresrätt, vilket gläder mig som bostads- och fastighetsborgarråd. Stockholms stad ska alltid sträva efter att vara den bästa möjliga fastighetsförvaltaren. Vi ska utveckla allmännyttan i Stockholm så att den i större utsträckning tar ett socialt ansvar, är trygg och långsiktig.

I den grönblåa majoriteten har vi kommit överens om att möjliggöra för ombildningar i ytterstaden där allmännyttan är dominerande. Det ska ske till marknadsmässiga priser, utvärderas från fall till fall och framförallt ske på initiativ från de boende. Skälet är att vi tror på en stad med blandade upplåtelseformer. Forskning visar tydligt att det minskar segregation och ökar de boendes trygghet.  

De grönblå vill ombilda hyresrätter i förorterna

Idag äger färre än var tjugonde person sin bostad i Rinkeby, medan fler än hälften gör det i staden som helhet. Olika boendeformer funkar för olika människor, men är man idag rotad i ytterstaden och vill bo kvar där, leva och åldras med vänner, familj och grannar, så tvingas man söka sig till ett annat område om det inte finns boendealternativ att välja bland.

Jag vill att du fortsatt ska få välja att bo i en hyresrätt, men jag vill inte förvägra andra människor i ytterstaden att äga sin bostad. Det är inte rätt sätt att bryta den segregation som finns i Stockholm. Genom att ge möjlighet till bostadskarriär, skapa fler jobb, och säkerställa en trygghet i området kan vi motverka ett utanförskap i exempelvis Järvaområdet.

Läs insändaren "Hur många kan köpa sig en bostadsrätt?" här.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förenade förorter ordnar stor gala i Västerort

Nyheter Lokala stjärnor ska prisas På onsdag smäller det. Då går första omgången av nystartade Förortsgalan av stapeln i Kistamässan. Där ska personer som utmärkt sig inom olika områden prisas för sina gärningar.onsdag 20/2 16:54

Oväntade vårtecknet: Risk för gräsbrand i Stockholm

Nyheter ✓SMHI: Ovanligt tidigt ✓Räddningstjänst har redan ryckt ut en gång SMHI har gått ut med att det är risk för gräsbrand i Stockholms län. Anledningen är att torrt gräs nu tittar fram när snön börjar smälta. Vår på riktigt?onsdag 20/2 15:16