Eftertraktat affärsläge – Airport City Stockholm

Området vid E4:ans nya infart nära Arlanda är attraktivt för både svenska och internationella företag. Det är en av staden Airport City Stockholms dynamiska delar.

  • Publicerad 13:35, 4 mar 2019

Åsa Larsson har vd-rodret och leder den snabbt expansiva utvecklingen av Airport City Stockholm. Foto: Swedavia

Comfort Hotel Arlanda Airport blir ett av de största flygplatshotellen i Norden med 503 rum. I början av nästa år ska det gå bra att checka in. Hotellet ligger i stadsdelen SkyCity. Visionsbilden tillhör Swedavia. Arkitekt BAU. Foto: Swedavia

En helt ny stad med företag håller på att växa fram, Airport City Stockholm. När den nya infarten från E4:an började att byggas hösten 2016, växte också stadsdelen med fordonsindustrins mötesplats Drive Lab fram, tillsammans med en internationell event- och konferensanläggning, Scandinavian XPO.

Airport City Stockholm har gått från beslut på papper 2012 till att idag ha totalt 27 000 människor som jobbar här. Utvecklingen går med andra ord klart snabbt här. Nu har de första hyresgästerna börjat flytta in i det stora kontorskomplexet på tio våningar, Office One, som ligger i stadsdelen SkyCity närmast flygplatsen. En av dem är marktjänstbolaget Aviators huvudkontor men den officiella invigningen av kontorsbyggnaden sker först i maj.

Scandinavian XPO:s event- och mötesarena med hotell invigs i november 2020. Här satsar Quality Hotel, som ingår i Petter Stordalens Nordic Choice Hotels, på två torn med 419 rum. Hela ytan, med konferens- och mässhallar plus hotellet, upptar 40 000 kvm.

Men ett ännu större – faktiskt ett av de största flygplatshotellen i Norden med 503 rum – det är Comfort Hotel Arlanda Airport och ligger i stadsdelen SkyCity. Och även det ingår i Petter Stordalens hotellkedja. Färdigt för incheckning lite tidigare än på Quality Hotel – i början av nästa år.

Det faktum att flygplatsen Arlanda ligger runt hörnan lockar både svenska och internationella aktörer inom olika branscher till Airport City Stockholm. Och inte långt från flygplatsstaden växer nya bostadsområden fram.

– Jag kan ju bara berätta om det som är påskrivet och klart men vi kan konstatera att intresset är stort för den här nya staden.
Det säger Åsa Larsson, tillförordnad vd och marknadschef för Airport City Stockholm.

Hon fortsätter:

– Vi gjorde en mätning som visade att från slutet av 2014 och tre år framåt har vi haft en tillväxttakt av etableringar på hela 27 procent.

Ett utpräglat miljötänk med till exempel ett energisnålt byggande utmärker också det här området.

Men flyget har ju fortfarande mer att göra när det gäller utsläpp och klimatpåverkan.

Miljövänliga och effektiva transporter till och från Airport City Stockholm. Och bra kommunikationer mellan stadsdelarna här – det är något som Åsa Larsson brinner för. Med tekniska framsteg och innovationer, samverkan mellan olika instanser och beslutsfattare – ja, då kan utvecklingen gå fort.

Airport City Stockholm är ett konkret bevis på det.

Quality Hotel ingår i Nordic Choice Hotels och bygger två hotelltorn i anslutning till Scandinavian XPO. Foto: Swedavia

Airport City Stockholm

En stadsbyggnadsstrategi fastställdes – 2012.
Här jobbar idag 27 000 människor.
Prognos, 2030: 50 000 människor.
Idag passerar 27 miljoner resenärer/år.
Prognos, 2040: 40 miljoner resenärer/år.

Stockholm Direkt