Ett landmärke i Solna sedan 1961, Arvid Nordquists kafferosteri med huvudkontor. Foto: Olof Plym Forshell

Ett signum är snart borta – kaffedoften

En väl inarbetad trivselfaktor och oundvikligt visitkort försvinner efter närmare 60 aromatiska år – till Järfälla. Arvid Nordquists anrika kafferosteri med koncernkontor har fått det för trångt. Den kraftfulla kaffetonen väcker känslor hos personer i närheten.

  • Publicerad 09:17, 8 mar 2019

Säckar med hållbart certifierade kaffebönor — för både miljö och människor — från plantager i till exempel Nicaragua. Foto: Olof Plym Forshell

Runt lunchtid brukar doften av kaffe vara extra påtaglig i Solna och Sundbyberg.
Men nu har den tredje generationens familjeföretag, som idag drivs av Anders Nordquist, växt ur lokalerna.

Det som började som en delikatessbutik på Östermalm i Stockholm år 1884, har utvecklats till ett stort företag med kontor i våra nordiska grannländer och ett breddat sortiment av öl, vin, te och livsmedel.

Koncernen har nu beslutat sig för att bygga större och sprillans nytt på en tomt i Järfälla, efter att ha sonderat andra alternativ grundligt. Inom tre år lär flytten bli av. Men vad händer då med marken och lokalen där kafferosteriet ligger idag, i Solna Business Park?

Solna stadsledningsförvaltning ser gärna att det blir kontor eller bostäder där och har varit i kontakt med fastighetsbolaget som äger huset, AB Sagax. Men bolaget har i dagsläget inte så mycket besked att ge.

Rostningsprocessen är i full gång. Doften ringlar sedan ut ur skorstenar och begåvar både Solna och Sundbyberg med något som många i området förknippar med välbehag. Foto: Donald Boström

Här förpackas det färdigrostade kaffet på löpande band av flink maskin. Foto: Donald Boström

Vad tycker du om att kaffefabriken ska flytta?

E4 Näringslivs utsända har frågat personer på det närliggande och välbesökta stråket Sturegatan i Sundbyberg: Arvid Nordquists kafferosteri ska flytta och doften av nyrostat försvinner. Vad tycker du om det?

Foto: Olof Plym Forshell

Vivianne Mähl:

– Kaffe är gott och det är lite mysigt att få känna den här doften. Ja, det kommer nog kännas tomt utan den.

Foto: Olof Plym Forshell

Bengt Söderström:

– Det doftar ju gott när man går förbi kafferosteriet men jag gör inte det så ofta.

Foto: Olof Plym Forshell

Monica Magnusson:

– Det gör mig upprörd! Inte nog med att chokladfabriken Marabou försvann, nu försvinner också kafferosteriet och den härliga doften. Det är sorgligt.

Foto: Olof Plym Forshell

Shoko Ånstrand:

– Jag kan också känna kaffedoften när jag åker med tvärbanan. Det ger en trevlig känsla och jag kommer att sakna det.

Foto: Olof Plym Forshell

Alexander Nyman:

– Jag har växt upp och levt med kaffedoften i hela mitt liv här. För mig är den ett vårtecken. När det börjar bli varmt efter vintern känns doften som mest. Ja, jag kommer att sakna det.

Stockholm Direkt