Sami Ashir började importera mattor från Turkiet för 20 år sedan. Nu driver han butiken TT Möbler på Rinkebystråket tillsammans med sin son. Foto: Olof Plym Forshell

Handlare på Rinkebystråket frustrerade över tomma lokaler

Rinkebystråket byggdes om 2015 för att bli en levande handelsgata. Men tre år senare gapar flera lokaler tomma och många handlare kämpar för att överleva. ”Det är för höga hyror”, säger Sami Ashir, ägare till TT Möbler.

  • Publicerad 10:30, 3 jan 2019

För oss handlar det inte om att göra jättevinster. Vi vill bara gå runt och överleva.

E4 Näringsliv besöker Rinkebystråket en gråmulen måndagsmorgon. Det är inte mycket folk i rörelse, men inte heller helt folktomt. Här finns ett blandat utbud av restauranger och tehus, apotek, klädaffärer, barnklädes- och leksaksaffärer och en mattaffär. Här ligger även Medborgarkontoret samt ett av SVT:s lokalkontor. Några lokaler längre uppåt stråket står tomma.

Sami Ashir driver butiken TT Möbler med sin son. I affären samsas mattor och möbler med husgeråd och kosmetik. Sami Ashir är nöjd med kundunderlaget, men inte med hyran.

– Vi betalar 70 000 kr för 265 kvadratmeter. Familjebostäder säger att de inte kan sänka hyran, men vi har fått rabatt under en tid. Men det är ändå svårt, säger han.
Sami Ashir, som bor med sin fru i Rinkeby, började importera mattor från Turkiet för 20 år sedan. Han jobbade länge som grossist i Solvalla innan han öppnade butiken på Rinkebystråket för två år sedan.

– Många kunder följde med hit, som tur är, berättar han.

- Politikerna har inte lyckats med sin vision, de måste erkänna det, säger Rwaida Zatara som driver apoteket på Rinkebystråket och även är engagerad i företagarföreningen. Foto: Olof Plym Forshell

Apotekschef Rwaida Zatara har också kunder i sin butik, men är frustrerad över att Familjebostäder inte har agerat mer vad gäller hyror och marknadsföring.

– De har lovat att göra något åt stråket, så nu väntar vi bara på att det ska hända, säger hon.

När Rwaida Zatara öppnade apoteket på Rinkebystråket lockades hon av att stora aktörer som HM och Lindex skulle etablera sig, vilket skulle göra handelsområdet attraktivt. Men de stora kedjorna uteblev. Och grannen Tele2 stängde efter bara någon månad.

– Politikerna har inte lyckats med sin vision, de måste erkänna det, säger Rwaida Zatara som även är engagerad i Rinkebystråkets företagarförening, och fortsätter:

– Jag hyser stora förhoppningar om att Familjebostäder ska hitta en bra lösning för alla. Jag tror att de inser själva att de måste göra något. För oss handlar det inte om att göra jättevinster. Vi vill bara gå runt och överleva.

Rwaida Zatara är född och uppvuxen i Rinkeby.

– Vi vill inte fajtas med Familjebostäder, vi vill bara ha en lösning. Jag älskar Rinkeby, men vi får inte glömma att det är ett utsatt område med fattigdom och språkförbistring. Sedan har vi otryggheten, många vågar inte promenera på Rinkebystråket.

Ett stenkast från Rinkebystråket hittar vi det lilla Café 163, som drivs av Kerstin Acaralp och dottern Jasmin Duymaz. Kaféet, som de haft i sex år, lockar många ungdomar. För fem år sedan blev Kerstin och Jasmin erbjudna en lokal på Rinkebystråket, men tackade nej.

– Det var för höga hyror redan då. Här betalar vi 5 000 kr för 46 kvadratmeter, det är rimligt.

Konkurrensen med andra kaféer hade blivit för svår också, säger Kerstin Acaralp.

Ångrar ni er inte att ni inte flyttade till Rinkebystråket?

– Nej, svarar mor och dotter med en mun. 

Rinkebystråket

AB Familjebostäder föreslog år 2009 en ombyggnad av Rinkebystråket inom den del där Familjebostäder innehar fastigheter och tomträtter. Målet var att bygga om det trafikseparerade Rinkebystråket till en butiksgata.

Ombyggnaden i Rinkeby på Järvafältet finansierades som ett integrationsprojekt inom Stockholms stad. För Familjebostäder blev notan cirka 25 miljoner kronor och kostnaden för att bygga om gatan uppgick till 80 miljoner.

Rinkebystråket stod färdigt hösten 2016.

Stockholm Direkt