Jobbmatcharen Shahab Feyzi har jobbat i snart tio år på Jobbtorg Stockholm Unga Kista, han och hans kollegor har ett stort nätverk av arbetsgivare. Foto: Olof Plym Forshell

Här matchas resurser med behov

Shahab Feyzi jobbar som jobbcoach på Jobbtorg Stockholm Unga Kista. Där hjälper han personer mellan 16 och 29 år att få arbete. Något som företagaren Magnus Kallenberg har mycket nytta av och uppskattar stort.

  • Publicerad 14:08, 6 mar 2019

En dörröppnare — så kan man också se på Shahab Feyzis arbete. Foto: Olof Plym Forshell

Stockholms stad har totalt nio Jobbtorg som matchar arbetssökande med arbetsgivare. Här kan personer utan arbete eller studier få coachning och kurser, information om utbildningar och aktuella jobb. Och framför allt; bli matchade med en aktuell arbetsgivare.

Fyra av Jobbtorgen i staden är inriktade på unga och Shahab Feyzi jobbar på ett av dem, i Kista. Det har han gjort i närmare tio år och har genom det följt Jobbtorgets utveckling nästan hela vägen från start. Verksamheten började 2008.

– Min erfarenhet är att det är särskilt den privata sektorn som är öppen för att anställa unga människor och ge dem en chans, säger Shahab Feyzi.

Vad beror det på?

– Jag tror att det handlar om att de är fokuserade på vinst. De ser helt enkelt vinsten med att anställa ung arbetskraft som kan ge ny kunskap och energi.

Hur går matchningen mellan arbetstagare och arbetsgivare till?

– Vi kartlägger först de ungas kompetens och tar reda på vilka branscher som de är intresserade av. Vi ser vilka stödåtgärder som behövs i form av coaching och introduktionskurs hos oss, en del kan ha varit arbetslösa länge. Sedan kontaktar vi aktuella arbetsgivare, oftast företag.

Företagens behov och de ungas önskemål om arbete… hur matchar de varandra?

– Bristen på kvalificerad arbetskraft har ökat genom åren. Det gör det svårare för arbetsgivare att hitta rätt sorts kompetens. Unga kan sakna det som efterfrågas för jobb som de helst vill ha. Men när företag ger unga möjlighet att få utvecklas hos dem och unga förstår att de behöver börja någonstans, då vinner alla, konstaterar Shahab Feyzi.

Allas lika rätt till arbete och tillgänglighet — det driver Magnus Kallenberg i hans företagande. Foto: Olof Plym Forshell

Det här är ett fenomen som företagaren Magnus Kallenberg är väl medveten om. Han och hans företag Stockholm Personal ser exempelvis till att verksamheter som skolor i bland annat Kista får rätt sorts medarbetare.

– Det kan vara svårt att få jobb om man inte har så lång arbetslivserfarenhet, säger han. Här ger vi personer timanställning och genom det får de en chans att bygga upp sitt eget varumärke på arbetsmarknaden. De får möjlighet att visa vad de går för och skapa förtroende.

Hur ser utmaningen med det här ut?

– Alla förstår inte vilket smörgåsbord som de har framför sig. Nej, drömjobbet för alla kanske inte är att vara timvikarie. Men man behöver få in en fot och börja leverera innan man kan få större möjligheter på arbetsmarknaden. Och som arbetsgivare behöver man våga ge människor en chans.

Han fortsätter:
– Som arbetsgivare måste man vara ärlig från början och berätta ”jo, så här har min resa sett ut”. Man kanske behövde jobba på lagret först eller studera innan man fick det där drömjobbet.

Själv startade Magnus Kallenberg sin verksamhet för att han ”brinner för tillgänglighetsfrågor och att alla ska få en chans”. Han har tidigare jobbat som till exempel ekonomichef med värderingsfrågor i fokus och har själv en dotter med autism.

Hur kom du i kontakt med Jobbtorg Stockholm Unga i Kista?

– Stockholm Personal var utställare på Bazaren förra året, en jättestor jobbmässa som bland annat arrangeras av Arbetsförmedlingen och där träffade jag Shahab Feyzi. Inom loppet av ett år har mitt företag, med just hans hjälp, kunnat anställa 15 personer. Totalt har olika Jobbtorg matchat oss med ett trettiotal personer som blivit våra medarbetare.

21 och 22 februari i år kommer mässans besökare, arbetsgivare och arbetssökande, att hitta varandra med hjälp av det digitala verktyget Happyr. Det mäter bland annat personliga egenskaper och värdegrund med vetenskapliga metoder, dessutom anonymiseras namn och ålder.

Magnus Kallenberg ser det som ett bra första steg att komma förbi hämmande fördomar. Han ser också fram emot att få träffa Jobbtorg Stockholms olika enheter och inte minst Shahab Feyzi igen på mässan. Med hjälp av honom och hans kollegor runtom i Stockholm har tusentals genom åren fått hjälp – arbetsgivare som arbetstagare.

Bemanningsassistenten Michelle Nicoline Xie och Magnus Kallenberg på hans företag Stockholm Personal. Foto: Olof Plym Forshell

Jobbtorg Stockholm

Finns i nio stadsdelar.

Fyra Jobbtorg är för unga, 16 – 29 år.

Här får varje person individuell jobbplan, coaching och kurser.

Jobbtorgens matchare har stora nätverk med arbetsgivare.

Stockholm Personal – bemanningsföretag för främst skolor.

Bazaren, jobbmässa arrangerad av bland annat Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen.

Bazaren 2019 – 21 och 22 februari, Stockholm Waterfront.

Det digitala verktyget Happyr, mer info – happyr.se

Stockholm Direkt