Mattis Larsson, Ludvig Berling, Elsa Bernadotte och Hjalmar Ståhlberg Nordegren startade Karma för att få stopp på matsvinnet. Foto: Karma

Karma har räddat en miljon måltider

En miljon måltider har på två år räddats av Karma-appen. Nu höjs målsättningen. Vd:n Hjalmar Ståhlberg Nordegren bedömer att miljömedvetenheten stadigt ökar och företaget siktar på andra miljonen under 2019.

  • Publicerad 11:37, 23 maj 2019

En tredjedel av all mat som produceras slängs. Svinnet är ett globalt problem, men det var inte i den änden Karma föddes.

I stället skapade Hjalmar Ståhlberg Nordegren en app för alla möjliga erbjudanden tillsammans med tre medgrundare: Elsa Bernadotte, Mattis Larsson och Ludvig Berling.

– Vi skapade en samlingsplats för erbjudande. Om någon gick förbi en affär som reade ut något, mat, kläder och allt möjligt, kunde han eller hon lägga upp det i appen. Det fungerade bra, men blev för rörigt.

Startappen gav ändå vägledning om vad kvartetten skulle nischa in sig på. Matsvinnet.

– Vi märkte att restauranger och butiker försökte få sin mat såld i stället för att slänga och förstod hur stort problem svinnet är för miljön, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Enbart i Sverige kastas 1,3 miljoner ton mat per år.

Karmalicious AB vinklade om appen mot enbart mat, livsmedel och fick ett syfte med verksamheten.

– Plötsligt var det kul att gå till jobbet. Känna pep. Känna människors engagemang.

I dag har fyra blivit nästan 60 anställda och Karmapersonal finns i London, Paris och Stockholm. Hälften utvecklar appen, andra hälften jobbar med att få fler restauranger, kaféer, butiker och människor att ansluta sig.

500 000 nyttjar Karma-appen, det är färre än Hjalmar hoppats på.

– Ja, sett till att matsvinnet är ett problem världen över.

Med appen går det att se var det finns mat eller fikabröd som blivit över och säljs till reducerat pris. Foto: Karma

Hur fungerar det då? Enkelt beskrivs det med att restauranger, kaféer och matbutiker informerar om att de har måltider som blivit över, livsmedel som närmare sig ”bäst före”-datum etcetera. Till reducerat pris kan köparen beställa och betala via appen och därefter hämta maten som take away.

– Några modiga som Nybrogatan 38, Vassa Eggen, Lilla P och Carotte Catering var med från början. Sedan har det vuxit med fler restaurang- och matkedjor, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Totalt är 2 000 återförsäljare anslutna. Hjalmar berättar om en pensionär i Stockholm som besökt Stockholms samtliga.

Enligt företagets statistik är fördelningen 60-40 mellan kvinnor och män, man vet även att den typiska karma-användaren är kontorsarbetare i 25-35-årsåldern.

Appen har hittills räddat över en miljon måltider. Nu hoppas Hjalmar Ståhlberg Nordegren att enbart 2019 ger andra miljonen.

Är det realistiskt?

– Absolut. Många inser att det är ett sätt att rädda världen. Vi har i enkäter frågat våra app-användare om de är med för att spara pengar eller rädda miljön. Det har varit jämnt fördelat, men allt fler säger i dag att det i större utsträckning handlar om miljön.

Givet finns det de som inte hakar på. En del framhärdar i att svinn ”alltid varit okej”, enligt Ståhlberg Nordegren.

– Vi har även omvänt de som inte anser sig ha svinn.

Det finns många andra appar med motsvarande syften. Bland annat OLIO, Svalna och Sellpy.

– Vi uppmanar våra kunder att testa andra appar. Själv känner jag till Sellpy, men framför allt använder jag Karma, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Andra appar - för miljön

I urval

Supermiljöbloggen: Här skrivs det mesta i nyhetsväg om miljö och klimat

Naturskyddsföreningens Gröna Guide: Tipsar om mycket, tar bland annat upp fiskväljaren grönsaksväljaren och återvinnaren. Den vägleder även till second hand-butiker.

Vara utan fara: Med den här appen kan du få svar på vad som är giftigt.

OLIO: Via appen talar du om att du inte har användning av allt livsmedel hemma och att närboende kan komma och hämta.

Deedster: En mobilapp uppdelad i fem olika konsumtionskategorier: hushåll, lokala dagliga transporter, semester, mat och övrig konsumtion av tjänster och produkter.

Håll Sverige rent: Med en bild och adress raporterar du om du ser en nedskräpad plats, dumpad bil eller liknande.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt