Utanför entrén till bowlinghallen i Sundbyberg. Foto: Jonny Andersson

"Stor mage" – skräpkorgen som larmar

Big Belly är skräpkorgen som drivs av solceller, kommunicerar via ”molnet” och med röd signal berättar på webben att den vill tömmas. Vid test spar den in 97 procent av transporterna.

  • Publicerad 09:06, 21 maj 2019

Är vi redo för en papperskorg som tackar när vi lagt skräp i den?

Möjligt är det hur som helst. Men det är inte därför som exempelvis Sundbybergs stad har 55 Big Belly utplacerade i kommunen.

– Dom är verkligen smarta, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd. Och det är ju betydligt renare runt dessa korgar än andra.

”Stor mage” har en integrerad komprimator, driven av solceller, som pressar ihop skräpet. Skräpkorgen är sluten och varken människor eller djur kommer åt innehållet utifrån, vilket bidrar till att det blir mer skräpfritt omkring.

Inledningsvis leasade Sundbybergs stad ett antal. Efter en provperiod köptes fler in. Stefan Bergström tror att det kan bli tal om fler. Bland annat längs Lötsjön och Bällstaån för att minska ner på skräpet som riskerar att hamna i vattnet.

– Vi diskuterar även vattensoptunnor, men vill titta närmare på det. säger han.

Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd i Sundbyberg. Foto: Ulrica Andersson

EWF Eco i Rimbo är återförsäljare av Big Belly, en amerikansk uppfinning, och Jimmy Björkman berättar att cirka tio går i väg varje dag. Totalt över 3 000 på drygt fem år.

– Den uppfyller sitt syfte och blir allt populärare. Via en app kan renhållningspersonal från kontoret, till och med från Thailand, ha koll på mängden skräp i varje korg. Det lyser grönt, gult eller rött och vid rött är det dags att tömma. Vid tester på Norrmalm i Stockholm sparades 97 procent av transporterna in. Ur miljöhänseende är det ju jättebra, säger Jimmy Björkman.

Big Belly är inte gratis. Beroende på önskemål, tillägg, kostar de 18–45 000 kronor.

– Man kan bland annat lägga till rör för burkar, även specielle behållare för glas.

Big Belly slukar volymer fem till sju gånger större än dess egna storlek.

Stockholm Direkt