Skokoster wärdshus har fått en ny ägare. Fredrik von Essen köpte fastigheten för 30 miljoner kronor. Nu vill han öppna ett äldreboende. Foto: Fredrik Gustafsson

Det vill von Essen med Skokloster

Inom en månad kommer Skokloster wärdshus att få sig ett första ansiktslyft. Därefter har den nye ägaren Fredrik von Essen tankar på en kyrkby, ett årligt återkommande midsommarfirande och nya bostäder. Men det kommer inte att ske över en natt.

  • Publicerad 09:15, 13 feb 2015

Länge talades det om att den tidigare ägaren till Skokloster wärdshus skulle sälja till ett företag som ville öppna ett flyktingboende i fastigheten. Det var inget som Fredrik von Essen, som idag är ensam ägare av Skokloster gods, ville. Han har nu köpt Skokloster wärdshus för omkring 30 miljoner kronor, en fastighet på närmare 8 000 kvadratmeter.

– Jag var tvungen att köpa det. I realiteten hade en flyktingförläggning förstört besöksmålet, det är fakta. Ett flertal hyresgäster var beredda att säga upp sina avtal, vad hade vi haft kvar då i Skokloster om de lämnat? säger Fredrik von Essen.

Berikar Skokloster
Nu har alltså Fredrik von Essen förvärvat den fastighet hans farfar lät bygga 1965. Men sedan dess har fyra förvaltare försökt att driva anläggningen, inklusive Fredriks farfar, utan att få bäring i den. Nu har von Essen nya idéer för fastigheten, bland annat ett äldreboende.

– För att få värdshuset att gå runt så måste sättet det drivs på göras om. Då är ett äldreboende ett sätt. Samtidigt berikar det Skokloster som ett samhälle att ha möjligheten att födas, leva och dö i. Alla vill inte flytta in till Bålsta när de blir äldre, säger han. Dessutom kan en utveckling av värdshuset genera en hel del nya arbetstillfällen, och de finns det inte så många av idag i Skokloster.

50 man slöt upp
Fredrik von Essen är en van spelare i näringslivet. Och han är van att jobba snabbt. Bland annat var han med och startade upp en såsfabrik på knappt sex månader. Men snabba puckar är långt ifrån något han kommer att använda sig av i Skokloster, menar Fredrik.

– Det vore förödande. Det går inte att agera som inom normal kommersiell verksamhet ute i Skokloster, man måste hela tiden ha det historiska perspektivet i bakhuvudet. Och saker och ting måste göras i samråd med invånarna, berättar han.
Fredrik von Essen verkar ha en hel del Skoklosterbor i ryggen. Över 50 personer tillbringade förra helgen i värdshuset, de kom för att arbeta ideellt med att hjälpa von Essen att rensa ur och snygga till i delar av byggnaderna.

– Jag är otroligt rörd över uppslutningen. Det kändes som en present jag fick av Skoklosterborna. Jag kände att jag inte står ensam. Det var en rejäl vitamininjektion för mig att fortsätta utvecklingen av vår halvö, berättar han.
 
Får ansiktslyft
Planerna är många och stora. Ett äldreboende hoppas Fredrik redan stå klart till år 2017. Därutöver finns planer på en kyrkby, bostadshus och en mötesplats för Skoklosterborna. Om ungefär en månad kommer värdhusets första ”ansiktslyft” ha gjorts. En månad senare kommer en första konferens att hållas av en större koncern i det då nyöppnade värdshuset. Dessutom planeras ett årligt återkommande midsommarfirande i och kring fastigheten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kraftig brand i lägenhet i Enögla

Nyheter En lägenhet totalförstördes vid en brand under tisdagskvällen. – Det var en mycket kraftig brand som vi ändå kunde släcka snabbt, säger räddningsledaren Hans Granholm.tisdag 19/6 20:42

Leva i nuet

Nyheter En artikel ur Sommar E18 Många drömmer om att färdas fram på hästryggen ut i naturen och över blomstrande ängar. På Ridkraft i Övergran kan man i sommar prova på just detta, antingen i grupp eller enskilt.måndag 18/6 11:35

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33

Beside the Bridge vinnare i P4

Nyheter Senast föll man på folkets röster. Nu var det dessa som tog Beside the Bridge till seger i musiktävlingen P4 Nästa. – Det hade vi inte riktigt förväntat oss, säger sångaren, Joel Chew.måndag 18/6 11:10