Spar på vattnet. För att undvika vattenbrist i sommar uppmanar vill kommun att du drar ner på vattenanvändningen. Foto: Mostphotos

Kommunen: Spar på vattnet!

Precis som förra året uppmanas nu kommuninvånarna i Enköping att spara in på vatten-användandet. Detta för att undvika vattenbrist senare under sommaren.

  • Publicerad 11:02, 20 jun 2018

Efter vårens ovanligt höga temperaturer uppmanar nu Enköpings kommun sina invånare att dra ner på vattenanvändningen. Detta efter att ha uppmärksammat en ökad användning av det kommunala vattnet. Under vårens varmaste dagar har användningen gått upp med 30%. Anledningen till sparandet är att undvika vattenbrist senare i sommar.

Trots att det under den senaste veckan har regnat, räcker nederbörden inte till för att fylla på de låga grundvattennivåerna. Spar-uppmaningen gäller både användare av kommunalt vatten och de med egen brunn.

Danielle Littlewood, chef för vatten- och avlopp på Enköpings kommun, skriver på kommunens hemsida att Enköpingsborna kommer behöva hjälpas åt att spara på vattnet.

Spartips för användaren

På hemsidan finns också tips på hur du kan spara in på din vattenkonsumtion. Däribland att ta kortare duschar, inte borsta tänderna under rinnande vatten, diska och tvätta med full maskin på eko-program, samt ställa in en vattenkanna i kylen så att du inte behöver spola länge för att få kallt vatten.

Ska du tvätta bilen så ombeds du göra det på biltvätt där vattnet samlas upp, renas och återanvänds. Om du har trädgård ska du tänka på att, om möjligt, vattna denna med uppsamlat regnvatten, inte med vattenslang.

Enköping är en kommun med många parker. Således går mycket vatten åt till bevattningen av dessa. Kommunen utreder nu möjligheter att bevattna parkerna med å-vatten där det går för att dra ner på förbrukningen av kommunalt vatten.

Tips för att spara vatten

Ta kortare duschar.

Diska inte under rinnande vatten.

Stäng av kranen när du borstar tänderna.

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Teknikbacken bjöd in till sportlovsfart

Nyheter Sportlovet är över för den här gången. Men i Teknikbacken fortsätter säsongen ett tag till.lördag 23/2 1:15

"Vi beslutade att gå skilda vägar"

Nyheter Varför fick Lars-Erik Sandhgren sparken? Det vill inte Håbo Marknad AB:s ordförande svara på. – Vi beslutade att gå skilda vägar, säger Peter Kilger (M).fredag 22/2 13:00

Simhallen måste stängas för akut renovering

Nyheter Simhallen i Enköping är i dåligt skick. Nu måste simhallen hållas stängd i tre dagar nästa vecka för en akut renovering. – Det läcker en hel del, säger Iréna Store, som arbetar i Idrott shuset.torsdag 21/2 13:35

Klippte fel testikel – båda fick tas bort

Nyheter En läkare råkade av misstag klippa bort fel testikel på en patient under en operation på Lasarettet i Enköping. Båda testiklarna fick tas bort. – Vi ser förstås jätteallvarligt på det här och...torsdag 21/2 11:11