Spar på vattnet. För att undvika vattenbrist i sommar uppmanar vill kommun att du drar ner på vattenanvändningen. Foto: Mostphotos

Kommunen: Spar på vattnet!

Precis som förra året uppmanas nu kommuninvånarna i Enköping att spara in på vatten-användandet. Detta för att undvika vattenbrist senare under sommaren.

  • Publicerad 11:02, 20 jun 2018

Efter vårens ovanligt höga temperaturer uppmanar nu Enköpings kommun sina invånare att dra ner på vattenanvändningen. Detta efter att ha uppmärksammat en ökad användning av det kommunala vattnet. Under vårens varmaste dagar har användningen gått upp med 30%. Anledningen till sparandet är att undvika vattenbrist senare i sommar.

Trots att det under den senaste veckan har regnat, räcker nederbörden inte till för att fylla på de låga grundvattennivåerna. Spar-uppmaningen gäller både användare av kommunalt vatten och de med egen brunn.

Danielle Littlewood, chef för vatten- och avlopp på Enköpings kommun, skriver på kommunens hemsida att Enköpingsborna kommer behöva hjälpas åt att spara på vattnet.

Spartips för användaren

På hemsidan finns också tips på hur du kan spara in på din vattenkonsumtion. Däribland att ta kortare duschar, inte borsta tänderna under rinnande vatten, diska och tvätta med full maskin på eko-program, samt ställa in en vattenkanna i kylen så att du inte behöver spola länge för att få kallt vatten.

Ska du tvätta bilen så ombeds du göra det på biltvätt där vattnet samlas upp, renas och återanvänds. Om du har trädgård ska du tänka på att, om möjligt, vattna denna med uppsamlat regnvatten, inte med vattenslang.

Enköping är en kommun med många parker. Således går mycket vatten åt till bevattningen av dessa. Kommunen utreder nu möjligheter att bevattna parkerna med å-vatten där det går för att dra ner på förbrukningen av kommunalt vatten.

Tips för att spara vatten

Ta kortare duschar.

Diska inte under rinnande vatten.

Stäng av kranen när du borstar tänderna.

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fulla och drogade förare togs av polisen

Nyheter Onyktra bilister finns i polisens senaste rapporter.måndag 24/9 10:45

Drogad bilist hade amfetamin i bilen

Nyheter Greps och anhölls av polisen.fredag 21/9 10:15

55 kryss tar in Per i Håbos fullmäktige

Nyheter Tack vare personkryss kommer Per Widén (C) in i kommunfullmäktige i Håbo.fredag 21/9 8:16