Spar. Nu ska alla Enköpings nämnder spara in totalt 40 miljoner kronor. Foto: Bengt Johansson

Besparingskrav på alla kommunens nämnder

Totalt ska 40 miljoner sparas in bland nämnderna i kommunen. Detta efter bland annat oförutsett höga kostnader inom skolnämnden.

  • Publicerad 08:47, 15 jun 2018

Kommunstyrelsen tog under måndagens sammanträde beslut om besparingskrav för alla nämnder. Anledningen till kraven är att man vill minska det förväntade underskottet som redovisades i april i år. Totalt rör det sig om 40 miljoner kronor som ska sparas in under året.

Enligt Anders Wikman (Nystart Enköping) som är 1:a vice ordförande i kommunstyrelsen beror sparkraven på att årets budget inte ser ut att ge det förväntade resultatet på 49,1 miljoner kronor.

– Skolnämnden och tekniska nämnden bär de tyngsta underskotten. I skolnämnden har kostnaden för personal och lokaler varit dyrare än väntat. Tekniska nämnden har även ansvar för Åkersbergs äldreboende som behövt utrymma sina lokaler där och renovering kommer att behövas, säger Anders Wikman.

Beslutet ska även tas upp i fullmäktige i september men Anders Wikman menar att nämnderna kommer att börja se över sina kostnader omgående.

Några som inte välkomnade beslutet var Miljöpartiet. I ett pressutskick meddelas att partiet förutsåg de högre kostnaderna i höstas när budgeten skulle klubbas. Partiet menar att kommunen, med Miljöpartiets budget, hade haft täckning för utgifterna genom en föreslagen skatteökning på 20 öre.

”Miljöpartiet är övertygade om att medborgarna hellre tar en mindre och solidarisk skattehöjning än försämringar i skolbarnens undervisning eller i omsorgen om de äldre och funktionshindrade.” skriver partiet i sitt pressutskick.

Anders Wikman delar inte Miljöpartiets uppfattning.

– Man bör se över sina egna kostnader innan man går den enkla vägen och höjer skatten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fallet Sinthu utreds på nytt

Nyheter Riksåklagaren har begärt en ny bedömning från Socialstyrelsens rättsliga råd om fallet Sinthu.tisdag 20/11 15:45

Knarkpåverkad bilist körde vingligt

Nyheter Allmänheten ringde och varnade.tisdag 20/11 10:17

Örsundsbrobo får fängelse för smuggling

Nyheter En man i 25-årsåldern, boende i Örsundsbro, döms till tre års fängelse för narkotikasmuggling. Saken gäller två paket amfetamin som har skickats till mannen.måndag 19/11 16:25