Spar. Nu ska alla Enköpings nämnder spara in totalt 40 miljoner kronor. Foto: Bengt Johansson

Besparingskrav på alla kommunens nämnder

Totalt ska 40 miljoner sparas in bland nämnderna i kommunen. Detta efter bland annat oförutsett höga kostnader inom skolnämnden.

  • Publicerad 08:47, 15 jun 2018

Kommunstyrelsen tog under måndagens sammanträde beslut om besparingskrav för alla nämnder. Anledningen till kraven är att man vill minska det förväntade underskottet som redovisades i april i år. Totalt rör det sig om 40 miljoner kronor som ska sparas in under året.

Enligt Anders Wikman (Nystart Enköping) som är 1:a vice ordförande i kommunstyrelsen beror sparkraven på att årets budget inte ser ut att ge det förväntade resultatet på 49,1 miljoner kronor.

– Skolnämnden och tekniska nämnden bär de tyngsta underskotten. I skolnämnden har kostnaden för personal och lokaler varit dyrare än väntat. Tekniska nämnden har även ansvar för Åkersbergs äldreboende som behövt utrymma sina lokaler där och renovering kommer att behövas, säger Anders Wikman.

Beslutet ska även tas upp i fullmäktige i september men Anders Wikman menar att nämnderna kommer att börja se över sina kostnader omgående.

Några som inte välkomnade beslutet var Miljöpartiet. I ett pressutskick meddelas att partiet förutsåg de högre kostnaderna i höstas när budgeten skulle klubbas. Partiet menar att kommunen, med Miljöpartiets budget, hade haft täckning för utgifterna genom en föreslagen skatteökning på 20 öre.

”Miljöpartiet är övertygade om att medborgarna hellre tar en mindre och solidarisk skattehöjning än försämringar i skolbarnens undervisning eller i omsorgen om de äldre och funktionshindrade.” skriver partiet i sitt pressutskick.

Anders Wikman delar inte Miljöpartiets uppfattning.

– Man bör se över sina egna kostnader innan man går den enkla vägen och höjer skatten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Nyheter Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19

Vem bröt sig in i prästgården? Vem stal restaurangens växelkassa?

Nyheter Tre brott anmäldes i Enköping under fredagen. En cykelstöld, en pengastöld och ett olaga intrång.lördag 7/7 8:10

Blåljus: Stöld av olja och cykel

Nyheter Några kör fast de inte borde köra, några stjäl olja, andra stjäl cyklar. Här är listan på det som polisanmäldes i Håbo kommun under fredagen.lördag 7/7 7:52