Spar. Nu ska alla Enköpings nämnder spara in totalt 40 miljoner kronor. Foto: Bengt Johansson

Besparingskrav på alla kommunens nämnder

Totalt ska 40 miljoner sparas in bland nämnderna i kommunen. Detta efter bland annat oförutsett höga kostnader inom skolnämnden.

  • Publicerad 08:47, 15 jun 2018

Kommunstyrelsen tog under måndagens sammanträde beslut om besparingskrav för alla nämnder. Anledningen till kraven är att man vill minska det förväntade underskottet som redovisades i april i år. Totalt rör det sig om 40 miljoner kronor som ska sparas in under året.

Enligt Anders Wikman (Nystart Enköping) som är 1:a vice ordförande i kommunstyrelsen beror sparkraven på att årets budget inte ser ut att ge det förväntade resultatet på 49,1 miljoner kronor.

– Skolnämnden och tekniska nämnden bär de tyngsta underskotten. I skolnämnden har kostnaden för personal och lokaler varit dyrare än väntat. Tekniska nämnden har även ansvar för Åkersbergs äldreboende som behövt utrymma sina lokaler där och renovering kommer att behövas, säger Anders Wikman.

Beslutet ska även tas upp i fullmäktige i september men Anders Wikman menar att nämnderna kommer att börja se över sina kostnader omgående.

Några som inte välkomnade beslutet var Miljöpartiet. I ett pressutskick meddelas att partiet förutsåg de högre kostnaderna i höstas när budgeten skulle klubbas. Partiet menar att kommunen, med Miljöpartiets budget, hade haft täckning för utgifterna genom en föreslagen skatteökning på 20 öre.

”Miljöpartiet är övertygade om att medborgarna hellre tar en mindre och solidarisk skattehöjning än försämringar i skolbarnens undervisning eller i omsorgen om de äldre och funktionshindrade.” skriver partiet i sitt pressutskick.

Anders Wikman delar inte Miljöpartiets uppfattning.

– Man bör se över sina egna kostnader innan man går den enkla vägen och höjer skatten.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

BLÅLJUS: Attackerade anställda på Elgiganten

Nyheter Inbrott, drograttfyllerier, ni vet, det vanliga, skedde även under måndagen i Enköping. Den attack som drabbade anställda på Elgiganten i Romberga hör dock inte till vanligheterna.tisdag 19/2 10:51

Fyllestyrning som kunde slutat illa

Nyheter Med alkohol och droger i kroppen körde en man i 20-årsåldern in i en tomthäck i Bålsta. Färden kunde slutat betydligt värre. Den misstänkte bilföraren är inte från Håbo.måndag 18/2 12:04

Helgens blåljus: stölder, inbrott och en flaska i huvudet

Nyheter Brottstrender just nu: - Inbrott i förråd på Trögden. - Stölder av extraljus från bilar.måndag 18/2 10:58