Säg ifrån. Vi måste göra vår röst hörda för en bättre BB-vård. Foto: Mostphotos

En livsviktig marsch för alla

Oooh killar. Oooh killar. Vi måste höja våra röster för att höras.

  • Publicerad 14:17, 10 aug 2017

Aldrig har jag haft en tydligare biroll. Aldrig en viktigare biroll. Aldrig en enklare. Aldrig en svårare. Jag försökte vara lika osynlig som närvarande. Stötta, inte störa. Jag kunde inte känna smärtan. Inte förstå den, men se den.

”Säger de att vi ska åka hem nu vägrar jag”, sa min fru.

Vi hade varit inne några timmar tidigare och fått beskedet att det inte var dags. Åk bara hem. Ta det lugnt. Vila. Kanske bada. Allt hon kunde göra var att stå på knä i soffan med en kudde under magen. Natten närmade sig. Trafiken var obefintlig. Samtidigt som resten av världen tycktes fullt fokuserad på julen som bara var ett par dagar bort påbörjade vi den resa som skulle förändra våra liv. För oss var det enormt. I det stora hela givetvis bara en dag som alla andra. Miljoner människor har gjort resan innan oss och miljoner kommer att göra den framöver. Vi åkte till BB.

Vi togs om hand på bästa sätt. Nyöppnade BB Sophia var ett under av stillhet. Barnmorskan och sköterskan varma, välkomnande och lugna. Det fanns ingen stress, ingen oro annan än den jag antar att man måste känna innan det är dags att ta klivet ut i det okända. Min fru hade gjort ett enormt jobb hemma. På egen hand konfronterat en ofattbar smärta.

Nu fick hon den hjälp hon behövde. Den hon förtjänade. Ett par timmar senare var han där. 02.00 exakt. Ellis Paul Ernest Lage Sjöberg. I två dagar stannade vi kvar på BB. Fick allt stöd vi kunde tänkas behöva och smög med bäbissteg in i det nya livet.

Sedan dess har BB Sophia lagts ner. I Norrland ges kurser i att föda i bilen. Barnmorskor och sköterskor stressar sig blodiga runt om i landet. Det är inte värdigt. Den 20 augusti marscherar kvinnor i det här landet för rätten att föda utan den oron. För personalen. För hjälpen de förtjänar. Jag hoppas att deras röster stöttas av våra. Vi män har varit väl tysta i frågan. Trots all vår makt. Trots vår plattform. Var är vår ilska? Vår upprördhet? Det är dags att vi hörs också. Så ta rygg på Eva och Maria den 20 augusti. Ta rygg på Cissi och Emily. Ta rygg på Födelsevrålet och visa hur viktigt det här är.

Semestern är verkligen över

Ni är några få där ute som fortfarande ledighetsnjuter. Ni som höll ut i det längsta. Som jobbade er igenom mycket av juli. Ni har kanske en vecka eller två kvar, men för de flesta av oss är semestern över för nu.

Vad hände med sommaren?

Samtidigt som det varit så torrt i markerna att bönder svettats över det sinande brunnsvattnet har den allmänna känslan varit att sommaren 2017 lurade oss. Vad hände med de där stekheta dagarna när vi klagar på värmen?

Men vi är tillbaka

Nåja, allt är inte nattsvart. Ni har andra numret efter semestern i er hand och vem vet. Kanske augusti har några soliga överraskningar kvar. Kanske blir september varm och oktober ljum. Annars är ju det snart jul igen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Nyheter Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19

Vem bröt sig in i prästgården? Vem stal restaurangens växelkassa?

Nyheter Tre brott anmäldes i Enköping under fredagen. En cykelstöld, en pengastöld och ett olaga intrång.lördag 7/7 8:10

Blåljus: Stöld av olja och cykel

Nyheter Några kör fast de inte borde köra, några stjäl olja, andra stjäl cyklar. Här är listan på det som polisanmäldes i Håbo kommun under fredagen.lördag 7/7 7:52