#ettsthlm

Frågan. Gör coronakrisen att du tvingas byta spår i höst?

Coronakrisen kastar omkull planer och tvingar många att tänka om. Fler än någonsin har sökt till högskolan. Luka och Klara i Blacke­berg har precis startat ett eget städ- och flyttföretag. ”Det blir tuffare, men vi tänker kämpa,” säger Luka.

  • Publicerad 20:34, 26 maj 2020

Gör coronakrisen att du tvingas byta spår?

Luka Ozbetelashvili och Klara Szabo, Blackeberg:

Klara: – Ja, jag kanske inte kommer in på sjuksköterskeutbildningen som jag har sökt, eftersom de ställde in högskoleprovet. Jag kanske får plugga italienska och jobba istället.

Luka: – Vi har precis startat ett företag tillsammans, en städ- och flyttfirma. Det blir tuffare, eftersom det är färre som har råd med städning. Men det är bara att kämpa på. Jag har ett annat jobb också, som klottersanerare. Där var det flera som blev arbetslösa, men jag klarade mig.

Shota Nikolaishvili, Tensta

– Jag åkte hit på rullskridskor från Georgien för nästan ett år sedan. Egentligen hade jag tänkt återvända i februari, men sen kom corona. Jag pluggar på en DJ-skola och jobbar med att köra ut mat. Jag har fått arbetstillstånd nu så jag kan stanna. Mina kompisar i Georgien tror mig inte när jag berättar hur fritt det är här. Jag älskar Sverige. Men hur länge jag blir kvar vet jag inte, jag får se hur läget är i september.

Johanna och Hailemichael Nigatu med Aron 11 månader, Blackeberg.

Johanna: – Jag är socialsekreterare och vet att vi kommer att få ökad arbetsbelastning i höst med fler som behöver hjälp. Det kan bli så tungt att jag får se om jag orkar. Men jag hoppas att jag kan vara kvar.

Hailemichael: – Jag jobbar med IT, en del uppdrag har försvunnit men jag sitter ganska säker känns det som. Just nu är jag föräldraledig. Krisen gör att det blir lite tråkigare, öppna förskolan har varit stängd. Men vi går ner och fikar vid Kanaanbadet ibland och har byggt en fin koja hemma.

Per Hagman och Lena Petersson, Spånga

Per: – Nej, för mig har det haft minimal påverkan. Jag jobbar som IT-konsult och det funkar bra att sköta hemifrån. Den stora skillnaden är att jag sparar in två timmars bilresa varje dag och en massa bensin.

Lena: – Jag påverkas inte heller, mitt jobb är att sitta och ringa i telefon och det gjorde jag hemifrån redan innan krisen. Men man vet inte vad som händer, ingen sitter väl helt säker.

Nami Fofana, Vällingby

– Kanske. Jag har tänkt att jag ska börja plugga socionomutbildningen på universitetet i höst, men nu när det är så många fler som söker blir det svårare att komma in. Om jag inte får plats där får jag fortsätta jobba som vårdare som jag gör idag.

Hur gör du?

Hur ställer vi om? Berätta hur du själv gör för att komma ur krisen!

Hör av dig till: petter@ettsthlm.se, 070-454 78 62.

Läs mer om EttSthlm-projektet: ettsthlm.se

Följ oss på facebook och på instagram!

Visa merVisa mindre