Skapande på Stockholms tystaste plats

Med Mälaren utanför dörren, vid "Stockholms tystaste plats", har flera konstnärer hittat hem. Lövsta folkskola sjuder av kreativitet.

  • Publicerad 13:04, 24 feb 2015

Det är en av Stockholms tystaste platser

Lövsta folkskola har inte förändrats mycket de senaste hundra åren. Det har målats om lite men annars är det i stort sett intakt.

– Eller ja, förutom på övervåningen i gamla gymnastiksalen, där finns tre nya ateljéer nu, säger skulptören Michael Fare.

I början av 1900-talet byggdes Lövsta folkskola för att hantera den ökande barnafödseln. Föräldrarna kunde arbeta på sopstationen eller stenhuggeriet i närheten och barnen hade någonstans att gå i skola.

1938 lades skolan ned och efter dess har olika verksamheter haft sitt hem här, men sedan mer än trettio år tillbaka har skolan mestadels varit en skaparverkstad för konstnärer.

Michael Fare, som vuxit upp i Hässelby, har haft sin ateljé i Lövsta folkskola länge och han har sett hur området förändrats.

– Det var mycket busliv tidigare, men nu är det mycket lugnare, säger han. Det har blivit en del bostäder i närheten så det rör sig mer folk här nu.

I botten av den gamla skolbyggnaden har han sin ateljé. Det liknar en träslöjdssal. Radion låter från ena hörnet, ett stort bord står i mitten, fyllt med verktyg och träflisor. En träningsbänk står i ena änden.

– Man måste ju hålla sig i form också.

Michael förklarar att han brukar arbeta med olika teman, ”faser”, perioder om tio år. Han visar upp stilleben som han gjort i brons och lerfigurer från när han började som modellör i början av 70-talet.

– Numera jobbar jag nästan enbart i trä, säger han och visar sina reliefer som hänger längs väggen. De är helt abstrakta, det är ljuset jag är ute efter.

En kortare promenad från skolbyggnaden ligger huset där Kerstin Hedman och Ilkka Pärni skapar sina verk. De trivs med omgivningen.

– Det är en av Stockholms tystaste platser, säger Kerstin Hedman. Det finns en harmoni här som gör det till ett skönt ställe att skapa på.

– På sommaren är det väldigt fint, då är det så mycket folk här så man knappt kommer fram.

De delar på ett rum men håller sig på varsin sida och jobbar med sina egna konstverk. Ilkka Pärni visar upp ett par stavar, ett konstverk i flera olika modeller och som bland annat utsmyckar utsidan av två lägenhetshus i Rinkeby.

– Det är icke-föreställande konst, säger han.

Kristina Hedman började som landskapskonstnär och kom in på figurativ-konst när hon kände att hon ville förenkla sin konst.

– Det viktiga är att det ska vara en lugn yta och att den ska ses som meditativ, säger Kerstin Hedman när hon förklarar hur hon går tillväga.

Flera av hennes tavlor är uppdelade i två eller tre mönster, raka linjer som skapar en kontrast av två olika sidor – en lugn och en som är i rörelse.

– Jag ger aldrig mina verk något namn, säger hon. Jag kallar dem inre landskap.

Den här årstiden kryllar det inte av människor längs Kyrkhamnsvägen i Lövsta. Men till sommaren så lär Lövstabadet vara fullsmockat igen och de tre konstnärerna får kämpa för att komma fram.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Det kan du göra under sportlovet i Väsby

Nyheter Mycket att välja på – och inget kostar något Prova på nycirkus, gör egen film eller åk skridskor i Vilundaparkens ishall. I Upplands Väsby finns det många kul sportlovsaktiviteter att välja på - helt gratis.fredag 22/2 6:30

”Omöjligt om du blir sjuk efter klockan åtta”

Nyheter ✓Många har svårt att få tider på vårdcentralen ✓Så svarar politikerna "Som Fort Knox", "tvärstopp", "ett lotteri". Så beskriver några av våra läsare sina försök att få en akuttid på vårdcentralen. Svaret från regiontoppen är att mer pengar kommer, men både fack och...torsdag 21/2 20:10