"Bärande skelett i skräddarsytt stål år efterfrågat. Vi är nedringda", säger Forsells Smides ekonomiansvariga Caroline Forssell. Foto: Peter Hoelstad

Byggboom ger jobb på Huddinges anrika smidesverkstad

Sagan om byggbranschens dolda tungviktare – Huddingeföretaget Forssells Smide – började för 70 år sedan när en yngling cyklade till Stockholm för att söka lyckan. Smideskonsten i företaget har sedan dess förfinats och förstorats.

  • Publicerad 15:43, 23 maj 2018

Efter den kryptiska ingressen går vi direkt till Forssells Smide. Här finns en stor modern verkstad där det svetsas, slipas och monteras enorma balkar och stålkonstruktioner till den svenska byggindustrin. Oändliga mängder med skräddarsytt stål fraktas härifrån för att bli bärande skelett i byggnader, oftast osynligt bakom betong och puts.

En våning ovanför verkstaden finns kontoret, och där sitter företagets och ekonomi- och personalansvariga, civilekonomen Caroline Forssell.

– Det är galet mycket jobb nu. Tills för några veckor sedan var det hyfsat lugnt. Nu är vi nedringda, men vi hinner tyvärr inte ta mer jobb för tillfället, säger hon.

Maken och vd:n Dennis Forssell anländer, och han förklarar hur man – efter ett enkelt underlag från beställaren – dimensionerar, projekterar och bygger en förskola (deras senaste projekt) med prefabstomme i stål och betong. Sedan berättar han om det kommande jobbet med Vasakronan där strålavväxlingar, lanterniner och annat för TT-kassetter, HDF och HSQ ska användas… Sammanfattning: obegripligt för undertecknad. Men lätt att förstå att Skanska, Peab och alla de andra stora byggföretagen är beställare.

– Vi har skickliga hantverkare med lång erfarenhet. Vi gör ett bra jobb. Håller högsta kvalitet. Därför blir vi anlitade, säger Dennis, och då kommer dottern Evelina Forssell och deras hund Anton på besök, hon är här ”typ varje dag efter skolan”, och samtidigt ringer hennes farfar Karl-Olof Forssell.

Anrikt familjeföretag

Vi får ett samtal med tre generationer Forssell. Ja, och då kommer historien om familjeföretaget som alltså började för 100 år sedan. Evelinas farfarsfar Harry Forssell fick smak för Stockholm efter cykelturen hemifrån, och 1957, efter flera år i smidesbranschen, startade han eget. I garaget på Lövdalsvägen, inte långt härifrån.

1963 flyttade företaget till de nuvarande lokalerna, Evelinas farfar tog över driften, och nu alltså pappa och mamma. Under åren har allt blivit större och större. Lokalerna, som byggts ut i omgångar, antalet anställda, stålkonstruktionerna och kunderna.

– Det finns sisådär 2 000 små och stora smidesverkstäder i landet. Men vi står oss bra i konkurrensen. En del stora utländska företag har lägre kostnader, men vi fortsätter att satsa på skickliga yrkesmän, som vi ständigt vidareutbildar, och erbjuder högsta kvalitet, säger Dennis Forssell.

Kort om Forssells smide

Företaget har 25 anställda och omsätter 60–70 miljoner kronor.

Exempel på projekt där företaget medverkat: Södertörns Högskola, häktet i Flemingsberg, Flemingsbergs Pendeltågstation, Stockholmsmässan, flera förskolor och skolor. Vega pendeltågsstation som nu monteras.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.