Ingen snygg stadsmiljö. Bygg gärna på Fridays plats i Kungsan, men inget IT-köpcenter. Foto: Kerold Klang

Dags att gå i terapi, Stockholm

En grå februarieftermiddag står jag i Kungsträdgården och blickar mot Hamngatshållet med den torrlagda dammen och den rörigt byggda restaurangpaviljongen Fridays slumrande i förgrunden.

  • Publicerad 15:10, 22 mar 2016

Det är ingen vacker syn. Hela miljön känns fel, men jag kan först inte riktigt sätta fingret på varför. Då har jag ännu inte nåtts av nyheten att Kungsträdgården Park & Event sålt den här tomten till IT-jätten Apple för bygget av en väldig butik, en trappstegsupphöjd glasherrgård med flygelbyggnader.

Återkommer till det.

Väl hemma kommer jag äntligen på vad som är galet med platsen som i och med Apple-historien snabbt blivit en av stans snackisar: platta stadsparker blir aldrig vackrare än sina omgivande hus.

Kungsan mot Hamngatan trycks på håll ned av det kompakta och överdimensionerade PK-huset som är sig själv nog och aldrig velat lira med det gröna. Hårda värden har stått mot mjuka i fyrtiotvå år och allé-träden knoppats under allt för många ton monoton kuliss i älvdalssandsten. Parkens norra entré proppades redan 1953 med den allra första kafépaviljongen som hette Sju Sekel, i folkmun Sju Äckel.

Om det var dåtidens dagens rätter eller bara en allmän ordvängerifäbless som födde öknamnet, minns vi inte. Kanske både och. För trettio år sedan kom den nu rivningshotade ersättaren Fridays. Visst vore det bättre med inget hus här alls, att låta Kungsan helt enkelt återfå sig själv. Men så har vi PK-huset, som säkert har gedigna kvaliteter, men som hade varit lämpligare i rollen som dominatrix över ett stenlagt jättetorg på annat håll.

Ett nytt högre hus

Måste vi välja en vänligare mangårdsbyggnad – alternativt en snällare bödel – åt Kungsan får det därför kanske ändå bli ett nytt högre hus på Fridays tomt som ett snyggare blickfång än PK:s stenkuliss. Det skulle Stockholms stad tänkt på tidigare och själva skapat något som har med parken att göra; ett hus för kultur, natur, turistinfo, konstutställningar och givetvis serveringar.

Det är märkligt att stadshusets politiker väljer att avhända sig sitt egna och stockholmarnas inflytande över staden genom att överlåta de känsligaste citymiljöerna till den globala ekonomin att göra vad de vill med. Stora företag flirtar som bekant med kulturen men älskar av girighet och okunskap oftast sönder den. Gärna en snyggare norra fond för citys femhundraåriga spatserpark, men inte i form av ett elektronikköpcenter, även om det blev billigast så.

Stockholm, sluta sälja ut din själ, den är för vacker för det. Du kanske borde gå i terapi för en bättre självkänsla.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.