Kerold Klang anser att kollektivtrafiken ska vara för resenärerna i första hand och inte för pengasugna storföretag. Foto: Direktpress

Kerold Klang: Crazy Crispy Chicken Farm istället för Gullmarsplan?

Överlåt inte inte stadsplaneringen till privatintressen, skriver Kerold Klang men en uppmanande ton till Stockholms politiker.

  • Publicerad 08:00, 14 apr 2017

En snackis under senaste tiden har varit landstingsmajoritetens förslag att sälja ut t-banestationernas namn. Något aprilskämt var det inte. Stockholmarna reagerade med stor muntration och ironiska kommentarer. Kanske får vi ”Östermalmstorg Style By Dior” och ”Kung Gustafs Sardiners Gamla Stan”?

Vem vet.

Klubbas förslaget kan resenärerna nog räkna med ideliga reklamupprop i högtalarna och meddelanden typ ”från klockan 19 stannar tågen inte vid Skanstull, stationen är abonnerad för ett företagsevenemang”.

Outsourcingen ska ge SL många sköna miljoner, men risken finns att pengarna försvinner i det mörka konsulthålet och rulltrapporna fortfarande står stilla för att spara in på elräkningen. Förslaget kan räknas som en av många tjuvstarter inför stadens kommande beslut i maj om riktlinjer för fortsatt ombyggnad av city. Åtminstone faller den inom samma härad. 

LÄS ÄVEN KEROLD KLANG: "Historien om ormen i Fredhällsparken var fake news"

En av visionerna är att Stockholm ska bli ett Europeiskt nav för näringsliv och handel och city vara stadens mest föränderliga stadsdel. Som redan nu alltså, samt att näringsliv och marknad ges ytterligare makt i stadsplaneringen.

Här finns tyvärr en motsättning. I tillväxtens namn raseras de Stockholmsmiljöer som staden i tillväxtens namn vill locka hit företag och utländska investerare med. 

Så galet det blev. Stadshuset ska skapa och vårda ett Stockholm för alla, privatkapitalets koncept är maximerad egen vinst. Bidrag till samhällsbygget kan vara en vacker vision i årsredovisningen, men uppnås inte det kortsiktiga vinstmålet, ändras visionen. När politiken lägger sig platt och curlar storföretagen in absurdum, får vi snabba och nervöst halvmörkade skräckprojekt som förbyggnad av Slussens utsiktspunkter, Waterfront, Nobels konferensbunker och utförsäljningen av norra Kungsan.

Nej, politiker, överlåt inte stadsplaneringen till privatintressen, samarbeta med näringslivet men använd er av väljarna givna makt att sätta ner foten när det hela riskerar löpa amok till förfång för stadens unika miljö. Börja gärna med att bota er kunskapsbrist om Stockholm, lär er om goda stadsmiljöer och snegla inte på andra huvudstäder.

LÄS ÄVEN KEROLD KLANG: "Nobelstiftelsen placerar en bensindunk i en rokokosalong"

Inga bandavklippningar, gratis ansiktsmålningar och ballonger till alla barnen kan ersätta en stads förstörda själ. Vad gäller kollektivtrafiken ska den vara lätt att hitta i. Vi kan garanterat räkna med en hel del missade viktiga möten och frustrationer när resenärer åker förbi, exempelvis, målet Gullmarsplan för att stationen plötsligt heter Crazy Crispy Chicken Farm. Men det blir ju tillväxt.

Riktigt namn. Foto: Kerold Klang

Köpt namn. T-Hötorget med och utan tillfälligt marknadsföringsnamn 2015 och 2017. Foto: Kerold Klang

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.